Ar užtikrinate penkias gyvūnų laisves savo augintiniams?

2020 Vasaris 7 d.

 

Kad gyvūnai, kaip visos gyvos ir juslios būtybės, turi savo poreikių, jaučia skausmą, alkį, troškulį, sutinka visi. Bet ar visada taip buvo manoma? Tikrai ne.

Tik XX a. pabaigoje, kai Jungtinėje Karalystėje buvo įkurta Ūkinių gyvūnų gerovės taryba (The Farm Animal Welfare Council, FAWC), buvo suformuluotos svarbios gyvūnų gerovės rekomendacijos.

Šias rekomendacijas šiandien žinome kaip „Penkios gyvūnų laisves“.

  1. Laisvė nejausti troškulio ir alkio. Tai reiškia, kad naminis gyvūnas augintinis visada turėti priėjimą prie gėlo vandens, pašaro, atsižvelgiant į gyvūno rūšį, amžių, fiziologinę būklę. To reikia, kad būtų patenkintas vandens ir maisto medžiagų kiekis gyvūno normaliai kondicijai ir sveikatai palaikyti.
  2. Laisvė nepatirti nepatogumų, suvaržymų. Gyvūnas turi gyventi tinkamoje aplinkoje, įskaitant pastogę, apsaugą nuo nepalankių oro sąlygų.
  3. Laisvė nejausti skausmo, nepatirti sužalojimų, nesirgti. Gyvūnams turi būti suteikiama veterinarinė pagalba, įskaitant prevencines priemones nuo vidaus ar išorės parazitų, ligų.

  4. Laisvė elgtis pagal savo prigimtį – atsižvelgiant į gyvūno rūšį, jis privalo turėti galimybę natūraliai elgtis, turėti pakankamai erdvės judėti, žaisti ir būti gryname ore, turėti galimybę bendrauti su kitais gyvūnais.

  5. Laisvė nepatirti baimės ir streso – gyvūnai turi būti prižiūrimi ir laikomi tokiomis sąlygomis, kad išvengtų nereikalingo streso ir sukrėtimų.

Pastebėję gyvūnų gerovės pažeidimus (gyvūnas laikomas netinkamai, yra skriaudžiamas, neturi galimybės pasislėpti nuo nepalankių oro sąlygų, yra sulysęs, kenčia alkį ar troškulį, kenčia nuo sužalojimų, ligų ir pan.), nelikite abejingi – kreipkitės į Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos teritorinį padalinį.

Gyventojų pranešimai dėl gyvūnų sveikatos ir gerovės pažeidimų registruojami Valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje ir jos teritoriniuose padaliniuose.

Skambinti galima nemokama telefono linija  8 800 40 403 arba pranešti apie gyvūno gerovės pažeidimus e.paštu.

Europos Sąjungoje gyvūnų gerovės svarba vertinama etiniu, socialiniu ir ekonominiu požiūriu.

Atsižvelgiant į mokslo pasiekimus ir naujoves, aktyviai į gyvūnų gerovės formavimo procesą įsitraukus visuomenei, turi būti siekiama gyvūnų gerovės standartų.

Daugiau informacijos apie gyvūnų gerovę.

Apie atsakingo šeimininko pareigas daug kalbama ATSAKINGO ŠEIMININKO AKADEMIJOS nemokamose paskaitose, kurios vyksta visoje Lietuvoje. Paskaitas organizuoja Lietuvos kinologų draugija.

Pexels.com nuotr.