Ar šunims kelia pavojų COVID-19 virusas?

2020 Kovas 19 d.

 

Ar mano šuo gali užsikrėsti COVID-19 virusu ir tapti šio pavojingo viruso platintoju?

Virusinis susirgimas COVID-19 plinta tarp žmonių užsikrėtusiesiems kosint, čiaudint arba kalbant. Nėra įrodymų, kad šį virusą žmonėms platintų šunys. Pasaulinė sveikatos organizacija praneša, jog kol kas fiksuotas tik vienas infekuoto šuns atvejis Honkonge, tačiau ir šis atvejis netapo svariu įrodymu, kad šunys, katės ar kiti naminiai gyvūnai gali platinti COVID-19.

Jeigu šunys neplatina COVID-19, kodėl minėto šuns tyrimas buvo teigiamas?

Mėginiai, paimti iš to šuniuko nosies ir nasrų, turėjo koronaviruso požymių, tačiau jam nepasireiškė jokie COVID-19 virusinės ligos simptomai, jo kraujyje neaptikta antikūnų. Teigiami testo rezultatai greičiausia buvo gauti dėl to, kad šuo, būdamas toje pačioje patalpoje su infekuota savo šeimininke, kvėpavo virusu užterštu oru, laižė apkrėstus paviršius, šeimininkės rankas ir pan. Pakartoti šio šuns kraujo mėginiai buvo neigiami.

Jeigu užsikrėtęs COVID - 19 virusu liečia, čiaudi arba kosti ant šuns, virusai laikinai ant gyvūno lieka. Nors tiksliai nežinoma, kiek laiko šie virusai išlieka gyvybingi, mokslininkai mano, kad tai gali trukti nuo poros valandų iki keletos dienų, priklausomai nuo paviršiaus, temperatūros ir drėgmės.

Ar, bendraudamas su savo bei kitais šunimis, turėčiau imtis saugumo priemonių?

Neleiskite šuniui laižyti jūsų veido, rankų. Dažniau maudykite augintinį. Paglostę šunį, nusiplaukite rankas po tekančiu šiltu vandeniu su muilu. Nepilkite ant šuns kailio rankų ploviklio, nepurkškite dezinfekcinio skysčio, kurio sudėtyje yra spirito. Tai gali sudirginti šuns odą, gyvūnas gali apsinuodyti jo lyžtelėjęs.

Jeigu dabar stengiatės laikytis bent poros metrų atstumo nuo kitų žmonių, venkite ir kontaktų su svetimais šunimis, nelieskite svetimų šunų. Paglostę nepažįstamą šunį, dezinfekuokite rankas, nusiplaukite jas muilu, šiltu vandeniu.

Jeigu privalome laikytis saviizoliacijos, ar kaimynai, draugai gali pavedžioti mūsų šunį?

Jeigu save izoliavote, atribokite nuo aplinkinių ir savo augintinį, vedžiokite jį pats ir tik savo kieme, saugiu atstumu nuo kitų. Tokie ribojimai nieko nežavi, bet šiuo metu turime būti labai atsakingi ir pasirūpinti savo bei aplinkinių sveikata.

Parengta pagal Jungtinės Karalystės kinologų klubo rekomendacijas

Karinos Granat nuotr.