Atliko praktiką Gyvūnų terapijos centre Jungtinėse valstijose

2015 Rugpjūtis 17 d.

 

Kaniterapijos asociacijos prezidentė, Vilniaus universiteto psichologijos doc. Vilmantė Pakalniškienė neseniai sugrįžo iš Gyvūnų terapijos centro Kolorado valstijoje (JAV), kur atliko praktiką ir susipažino su šio centro vykdomomis gyvūnų terapijos programomis.

– Atlikti praktikos skridote už Atlanto. Savaitė intensyvaus darbo – ir atgal.  Ar Gyvūnų terapijos centre praleistas laikas buvo naudingas?

– Praktika tikrai buvo naudinga. Esu pasirinkusi Gyvūnų asistuojamos psichoterapijos studijas, skirtas atitinkamą išsilavinimą turintiems asmenims. Man šis studijų variantas tiko, nes turiu klinikinio psichologo išsilavinimą, dirbau praktinį darbą su psichikos bei raidos sutrikimų turinčiais žmonėmis. Paprasčiau sakant, tai podiplominės studijos. Pasirinkau du modulius – teorinį ir praktinį. Teorinės studijos nuotoliniu būdu truks 42 savaites, o praktika truko vieną savaitę, tačiau buvo labai intensyvi. Gyvūnų terapiją pamačiau ir „pačiupinėjau“ savo rankomis, viskas stojo į savo vietas. Jau žinau, kaip turėčiau dirbti ir turiu viziją, kaip integruoti gyvūnų terapijos ir psichologijos žinias. Žinau, kaip veikia gyvūnų terapija, kada ir kaip pasiekiama geriausio efekto. Gavome žinių, koks gyvūnas kokiai terapijai labiausiai tinka – nebereikės išradinėti dviračio, pasinaudosime amerikiečių sukaupta patirtimi.

Europoje gyvūnų terapijos centrų, kurie dar siūlytų ir podiplomines studijas, turbūt nėra daug. Kuo ypatingas Denverio gyvūnų terapijos centras?

– Šį centrą prieš 7 metus įkūrė dvi moterys, viena jų labiau plėtojo felinoterapiją, kita – kaniterapiją. Buvau pirmoji europietė, atvykusi pas juos atlikti praktikos. Centre daugiausia studijuoja ir praktikuojasi JAV ir Kanados specialieji pedagogai bei psichologai, dirbantys vaikų ugdymo įstaigose. Pasitelkus specialiai paruoštus gyvūnus – triušiukus, kates, ožiukus, arklius, šunis, žiurkes padedama atsikratyti įvairiausių psichologinių bėdų: dirbama su įvairiomis fobijomis, valgymo, prieraišumo sutrikimais, priklausomybėmis ir pan. Daugiausia dirbama su įvairių psichologinių problemų turinčiais vaikais ir jaunuoliais. Gyvūnai, o ypač šunys, ten turi labai aiškią specializaciją – ruošiami ir testuojami tik tam tikrai terapinei veiklai. Sakykime, šuo ruošiamas skaitymo su vaikais užsiėmimams. Mums išsamiai paaiškino, kokios šunų bei kitų gyvūnų savybės padeda, o kokios trukdo terapinėje veikloje. Šiame centre ne tik ruošiami terapijos su gyvūnais  specialistai, bet testuojami ir patys gyvūnai.

Kokias programas vykdo Denverio gyvūnų terapijos centras?

Gyvūnų terapijos centras veikia kaip psichoterapinis konsultavimo centras. Be abejo, jie vykdo ir susitikimus ligoninėse, edukaciją mokyklose. Taigi centras vykdo visus tris gyvūnų asistuojamos intervencijos lygius: susitikimus, edukaciją ir terapiją. Šiuo metu daugiausia dirbama su socializacijos centrų vaikais ir jaunuoliais.