Dresūros patarimai, keliantys pavojų

2014 Lapkritis 30 d.

 

Radau šį „kinologinį perlą“ visai netyčia – net nepagalvojau, kad toks dalykas interneto padangėje sukasi jau kurį laiką ir, regis, vis tuština šunų mylėtojų kišenes, jeigu už „patarimų rinkinį“ jie sutinka mokėti pinigus.

Kalbu apie pdf formato knygą „Šunų dresavimo paslaptys“.

Platinama ji būdu, itin populiariu Jungtinėse Valstijose – internetu. Randi puslapį, kuriame koks nors magas ar guru sako, kad išspręs visas tavo šuns problemas, komentarai bei atsiliepimai taip pat neįtikėtinai šaunūs, susimoki ir laimingas naudojiesi.

Knygos autorius – kažkoks niekam nežinomas, bet jau 18 metų aktyviai besidarbuojantis dresuotojas kinologas Artūras...

Kodėl apie tai kalbu? Todėl, kad tas skaitalas kelia pavojų.

Knygoje rašoma, kaip dresuojant šunį reikia jį tampyti, trūkčioti, prispausti arba net mušti. Jei šuo kažko nesupranta – mušti ar kankinti vis stipriau (kaip lagery – kol klipatai daužo šonus, tol anas supranta, ko iš jo nori). Kartais net antsnukį siūlo uždėti, kad augintinis neįkąstų.

Aišku, yra žmonių, kuriems patinka panašūs šunų dresavimo metodai – gyvulys dirba iš baimės, bijo net krustelėti.

Viename šios „dresūros“ patarimų net raginama šunį mušti vis stipriau ir nesijaudinti, jei šis pradeda bijoti rankų prisilietimų; kitame siūloma šunį bausti tada, kai šis jau nesuvokia priežasties – pasekmės ryšio.

Kaip juodojo humoro rinkinėlis ši knyga gal ir nebloga – gali pasijuokti ar pasibaisėti, tačiau ja remiantis dresuoti savo augintinį?..

Tikėtina, kad po tokios „dresūros“ teks ne tik skubėti pas normalų dresuotoją, bet ir gydyti šuniuko neurozę.

Geriau tuos beveik 40 litų investuoti į konsultaciją su padoriu šunų elgsenos specialistu – būkite atsakingi.

Agnė Dvylaitytė, http://agiesha.blogas.lt/tag/sunu-dresavimas

Svetlanos Valujevos nuotr.