Daugiau kaip 400 antkaklių svajonių šuniukui

2017 Kovas 10 d.

 

Alytaus, Šilalės, Panevėžio, Joniškio, Vilniaus, Šiaulių, Kauno ir kitų Lietuvos miestų vaikai sausio ir vasario mėnesį kūrė antkaklius savo svajonių šuniukams. Kovo pirmąjį savaitgalį jų kūryba eksponuota Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo.

Ne visiems dailininkams ar skulptoriams tenka tokia garbė, o vaikams – pavyko!

Daugiau kaip 400 antkaklių, pagamintų iš popieriaus, plastilino, odos, numegztų ar suklijuotų, papuoštų gamtos gėrybėmis ir viskuo, ką pašnibždėjo vaikiška fantazija, sugulė parodos stenduose.

Vaikų kūrybą vertino tarptautinė komisija: žurnalistas Attila Marton iš Didžiosios Britanijos, Airijos kinologų klubo prezidentas Sean Delmar, Tarptautinės kinologų federacijos atstovė Marie Luna Duran iš Belgijos ir vilnietė technologijų mokytoja Miglė Pilvelytė.

„Tai ir konkursas, ir nauja edukacijos forma, – sakė konkurso „Antkaklis svajonių šuniukui“ koordinatorė Guoda Kavaliauskaitė. – Kurdami antkaklius savo svajonių šuniukui, vaikai daug sužinojo apie šunų gerovę, tinkamą priežiūrą, šeimininko pareigas. Šias rekomendacijas, kviesdami pradinių klasių mokytojas paraginti vaikus dalyvauti Lietuvos kinologų draugijos Mokymo centro organizuotame konkurse, metų pradžioje išsiuntėme šimtams pradinių mokyklų“.

Darbelius pateikę vaikai su savo mokytojomis bei tėveliais kovo 4-5 d. buvo pakviesti į tarptautines šunų parodas Litexpo, kur galėjo apžiūrėti konkurso darbus, balsuoti už labiausiai patikusius.

Kai kurie vaikai pirmą kartą lankėsi šunų parodoje, iš arti susipažino su dešimtimis neregėtų šunų veislių ir pramogavo Mokymo centro stende.

 

„Šiame konkurse tiek daug įdomių darbų, bet lygiai taip pat daug idėjų, kaip kažką naujo, gražaus sukurti. Pasimokyti galėjo ir vaikai, ir tėvai ir mes, mokytojai“, – konkurso sėkme neabejojo technologijų mokytoja Miglė Pilvelytė.

Visi antkakliai atspindėjo pačią nuoširdžiausią vaikų meilę gyvūnams. Būtent todėl komisijai buvo sunku apsispręsti, kurie antkakliai gražiausi. Komisijos nariai prašė perduoti vaikams, mokytojams ir tėveliams padėką. Prašė pagirti visus be išimties, nes visi kūriniai – nepakartojami!

Gražiausias visos komandos sukurtas antkaklis, pelnęs daugiausiai komisijos ir žiūrovų simpatijų – antkaklis GOJAI. Tai Trakų viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriaus Dailės studijos vaikų antkaklis auksaspalvei retriverei Gojai. Šis terapinis šuo lankė vaikus bibliotekoje ir kartu su jais skaitė knygeles. Kovo pabaigoje Goja kartu su šeimininke Sigrida vėl grįžta į biblioteką pas knygas ir šunis mylinčius vaikus.

„Dėkojame už puikią galimybę dalyvauti nuostabiame projekte ir geriau pažinti mūsų mažųjų bičiulių pasaulį. Bet koks darbas yra malonus ir mielas, kai turi gerą komandą“, – sakė Dailės studijos vadovė Margarita Mažėtienė

Antrąją vietą, vėl pabrėždama puikų komandos darbą, komisija skyrė VGTU Inžinerijos licėjaus Knygų bičiulių klubo antkakliui, pagamintam iš senų knygos lapų.

„Mes, Knygų bičiulių klubo dalyvės, panorome padaryti antkaklį iš jau nebereikalingų knygelių, kad šuniukas primintų kilmingą Viduramžių riterį“, – pasakojo trečiokės, sukūrusios išskirtinį, „kilimingą“ antkaklį.

Trečiąją vietą komisija skyrė Augusto Masiulio, Vilniaus Medeinos pradinės mokyklos mokinio, elegantiškiausiam antkakliui, su kuriuo šunį drąsiai galima vestis į bet kokią šventę – dėmesio turėtų sulaukti ir šuo, ir jo šeimininkas.

Kūrybiškiausias antkaklis – tokią nominaciją laimėjo Vilniaus „Sietuvos“ progimnazijos 2 kl. mokinė Marija Mickutė. Atėjusi apžiūrėti konkurso darbelių, Marija prisipažino, kad nuolat dalyvauja konkursuose, kartą per savaitę lanko vaikų dailės būrelį. Marijos sukurtas antkaklis ne tik su originaliais piešinukais bei širdelės formos atšvaitu, bet dar papuoštas mergaitės nunertais nėriniais.

Kitas ryškus, Lietuvos vėliavos spalvų, vilnonis antkaklis laimėjo patriotiškiausio antkaklio titulą. Trispalviai burbulai, sukurti  Šilalės suaugusiųjų mokyklos socialinių įgūdžių klasės ugdytinės Erikos Grikšaitės, išties traukė akį.

Vaikai kūrė antkaklius ne tik pasitelkę fantaziją, bet taip pat pabrėždami, kas svarbu šuniui. Saugių, su didele meile sukurtų antkaklių buvo daugybė, bet saugiausio antkaklio nominaciją laimėjo Emos Matusevičiūtės, Alytaus „Sakalėlio“ pradinės mokyklos mokinės, antkaklis.

Pasakiško antkaklio nominaciją laimėjo Vilniaus Prano Mašioto pradinės mokyklos 1C klasės prašmatnus antkaklis su gvazdikėliais. Kartu su antkakliu buvo pateikta 4 lapų GVAZDIKĖLIO istorija, kurią sukūrė ketvirtokė Greta Valentaitė.

Nepakartojamo antkaklio titulą laimėjo Kauno „Vyturio“ gimnazijos 3 C klasės mokinių sukurtas antkaklis, papuoštas margaspalviais kankorėžiais.

Vasariškas antkaklis – tai labai romantiškas, kruopštus Ajos Karosaitės kūrinys, mat prie žydro šuns antkaklio, papuošto kriauklėmis ir gintarėliais, dar priderinta apyrankė šeimininkei (Vilniaus Žemynos progimnazija, 4 B klasė).

Netikėčiausio antkaklio nominaciją laimėjo Eligijos Žickytės „baltai juodas“ minkštutis antkaklis (Šiaulių Salduvės progimnazija, 2 C klasė).

Ekologiškiausiu antkakliu pripažintas Joniškio Mato Slančiausko progimnazijos 1 B kl. mokinio Justo Bulio kūrinys iš storo kartono, draugiškas aplinkai, vyriškai santūraus dizaino, bet tuo pačiu labai gražus.

Specialus portalo www.bimas.lt prizas – knyga apie šunis ir padėka atiteko antkaklio „Bimas“ autoriui, Alytaus Senamiesčio pradinės m-klos pirmokui Adoliui Ališauskui.

Funkcionaliausias –Juodšilių „Šilo“ gimnazijos 4 A klasės mokinio Narvydo Narkevičiaus sukurtas antkaklis.

 

Aurelija Staskevičienė

Guodos Kavaliauskaitės nuotr.

Post scriptum. Vilniečiai kviečiami atsiimti padėkas ir dovanas LKD Mokymo centre (Visorių g. 8), o kitiems konkurso dalyviams išsiųsime jas paštu iki balandžio 30 d.