Edukacija ir pramogos – drauge

2016 Kovas 11 d.

 

Suderinti edukaciją ir pramogas su šunimis – tokį tikslą šunų parodose sau kelia Lietuvos kinologų draugijos Mokymo centro komanda.

Iš pirmo žvilgsnio užduotis nesunki, o ir patirties per keletą metų sukaupta pakankamai, tačiau parodos lankytojus ir dalyvius vis norisi nustebinti.

„Parodose į mūsų stendą užsuka ir patyrusių kinologų, ir šeimų su mažais vaikais, ir pavienių žiūrovų – stengiamės visus sudominti, patenkinti visų poreikius, – sako LKD projektų vadovė Augustė Daukšienė. – Mokymo centro stendą padalijame į kelias zonas, kur organizuojame skirtingas veiklas ir pramogas, tačiau visada stengiamės pasiūlyti kažką naujo, neįprasto“.

Kovo 5-6 dieną parodų ir kongresų centre Litexpo vykusiose tarptautinėse šunų parodose tokia naujiena buvo „Pėdučių takas“ patiems mažiausiems parodos lankytojams.

Lietuvos edukologijos universiteto studentė, Mokymo centro savanorė Dovilė Masalskaitė „Pėdučių taką“ klijavo ir užduotis ruošė porą mėnesių. Tikėkime, kad būsimoji mokytoja nepraras kūrybinės ugnelės ir meilės vaikams, jos sukurtas žaidimas turėjo didelį pasisekimą.

Kita pavasarinio Mokymo centro stendo naujovė buvo Vilniaus „Ąžuolyno“ progimnazijos technologijų mokytojos, kinologijos savanorės Jolitos Stapurevičiūtės paskaita „Kinologija ir edukacija. Technologinio ugdymo integravimas“. Į šią paskaitą rinkosi Lietuvos edukologijos universiteto (LEU) dėstytojai ir studentai.

J.Stapurevičiūtės nuomone, technologijų dėstymas neturi labai griežtų rėmų. Technologijų pamokose dažna improvizacija, kūryba. Todėl gyvūnų, o ypač šunų, temą įtraukti į technologijų pamokas  nesudėtinga ir, be abejo, verta.

Prieš keletą metų pradėjusi dirbti Mokymo centro savanore, Jolita jau įtraukė į šią veiklą grupę savo mokinių. „Kinologija – kitaip“ ji jau sudomino ir LEU studentus bei dėstytojus.

Prieš prasidedant šiai neįprastai paskaitai, klausytojus su Mokymo centro veikla supažindino MC vadovė Daiva Kvedarienė.

O tie, kas nenorėjo klausytis paskaitos ar kūrybinėse dirbtuvėse gaminti suvenyrų, rinkosi aktyvias Mokymo centro pramogas.

Parodos lankytojai žavėjosi šiauliečio Alfonso Dauskurdžio ir jo augintinio Rakšties pasirodymu (dresūros mokykla „Laukinė orchidėja).

Norintieji išbandyti savo augintinių miklumą ir ištvermę, varžėsi „Olimpinėje trasoje“ arba „Šunų ralyje“.

Šeštadienį net penkiolika dalyvių konkuravo „Olimpinėje trasoje“. Šioje trasoje besivaržantys šunys turėjo būti drąsūs, vikrūs, nebijoti kliūčių. Be to, buvo fiksuojamas laikas.

Trasą greičiausiai įveikė Ingos Žvėdrienės Labradoro retriveris Badis, finaliniame bėgime jis sugaišo tik 2 min. 25 sekundes. Antra liko Aistės Matiukaitės čekoslovakų vilkšunė Atika – 2 min. 48 sek. Trečia – Simonos Gelumbauskienės Labradoro retriverė Rumba Roo (2 min. 60 sek.). Ketvirta – Vilmantės Pakalniškienės vengrų vižlų kalytė Peru (3 min. 41 sek.). Penktą – paskatinamąją vietą komisija skyrė jauniausiai dalyvei, 4 mėnesių griūnendalių kalytei Belai, kurios šeimininkas – Mindaugas Basys.

Sekmadienį dešimt šunų dalyvavo konkurse „Šunų ralis“, kur šeimininkams su šunims reikėjo dar daugiau  kantrybės bei sumanumo.

Ralio nugalėtoja tapo Aistė Matiukaitė ir čekoslovakų vilkšunė Atika, antra – Vilmantė Pakalniškienė ir vengrų vižlų kalytė Vėtra, trečias – Arūnas (?) ir Aliaskos malamutė Taiga.

Jeigu jus domina kinologinė savanorystė: http://www.mesirsunys.lt/savanoryste/

Guodos Kavaliauskaitės nuotr.