Erkių platinamos ligos kelia pavojų gyvūnams ir žmonėms

2021 Gegužė 12 d.

 

Atėjus pavasariui nubunda ir visų taip nemėgstamos erkės. Aktyviausias periodas prasideda kovo mėnesį ir tęsiasi iki spalio, tačiau erkės aktyvios gali būti ir kitais mėnesiais, jeigu oro temperatūra joms yra tinkama.

Savo „aukos“ erkės laukia prisikabinusios prie augalų, jos yra labai greitos, todėl staigiai gali užšokti ant praeinančio gyvūno ir ieškoti tinkamos vietos ant odos pasimaitinti. Labai svarbu pastebėjus erkę ją kuo skubiau ištraukti, tačiau to nerekomenduojama daryti plika ranka. Geriausia naudoti specialų įrankį erkėms traukti arba pincetą. Įsisiurbimo vietos prieš traukiant erkę nereikia apdoroti aliejumi, alkoholiu, ar kitomis priemonėmis, nes tai nepadeda. Traukiant erkę svarbu nesuspausti jos pilvelio. 

Tikriausiai nesuklysime sakydami, kad visiems yra žinoma: erkės perneša pavojingas ligas žmonėms – tai erkinis encefalitas ir Laimo liga, tačiau ne mažiau pavojingas ligas erkės perneša ir gyvūnams (babeziozė, Laimo liga, erlichiozė, anaplazmozė).

Babeziozė

Babeziozė yra liga, kurią sukelia parazitiniai Babesia spp. pirmuonys, pažeidžiantys raudonuosius kraujo kūnelius (eritrocitus). Babezijos dauginasi eritrocituose - raudonuosiuose kraujo kūneliuose, juos ardo ir sukelia hemolizinę anemiją, arba mažakraujystę. Dėl gausaus eritrocitų nykimo kaulų čiulpai nespėja pagaminti naujų – raudonųjų kūnelių kiekiui mažėjant, gyvūno būklė sunkėja. Laiku nepastebėjus pirmųjų požymių, babeziozė gali tapti mirties nuosprendžiu.

Ligos požymiai: gleivinės parausta, po kelių dienų pašviesėja (irstant eritrocitams, vystosi anemija, vėliau gleivinės gali tapti melsvos arba gelsvos); pasikeičia šlapimo spalva nuo oranžinės iki tamsiai rudos; pastebimas vangumas, karščiavimas, apetito stoka, apsunkintas kvėpavimas; dažnai nusilpsta užpakalinės galūnės, šuo svirduliuoja, sunkiai atsikelia.

Kadangi visas organizmas deguonimi yra aprūpinamas eritrocituose esančio hemoglobino pagalba, šuniui susirgus babezioze, organizmas vis prasčiau aprūpinamas deguonimi ir organai pamažu ima „dusti“. Dėl to savijauta staigiai prastėja ir negydoma liga baigiasi gyvūno mirtimi. Liga diagnozuojama iš klinikinių požymių ir atlikus kraujo tyrimus.

Laimo liga

Laimo liga (boreliozė) - tai bakterinė infekcija, kurią sukelia Borrelia burgdorferi. Erkės perneša šią bakteriją savo organizme ir besimaitindamos šuns krauju jį užkrečia. Liga pasireiškia karščiavimo epizodais ir šlubčiojimu. Šie požymiai dažniausiai pasireiškia po kelių mėnesių po užsikrėtimo. Šlubavimas gali praeiti savaime po kelių dienų, tačiau ir vėl pasikartos praėjus kažkuriam laikui. Šlubavimas yra pagrindinis šunų Laimo ligos požymis, atsiranda ir praeina, pasireiškia tai vienuose, tai kituose sąnariuose. Šuns, sergančio Laimo liga, sąnariai - skausmingi ir patinę. Šuo gali būti apatiškas, atrodyti nelaimingas ir netekti apetito.

Erlichiozė

Ehrlichia canis infekciją taip pat perneša erkės. Šunų erlichiozė pasireiškia keliomis stadijomis. Ūmioje stadijoje šunims pasireiškia karščiavimas, sumažėja apetitas ir svoris, atsiranda nosies ir akių negalavimai. Ūmi stadija gali praeiti savaime be gydymo per keletą savaičių, tačiau po jos vystosi poūmė stadija. Ligos požymių nebūna ir ši stadija gali tęstis nuo kelių mėnesių iki kelių metų. Šiuo laikotarpiu gyvūnai, kurių imuninė sistema yra pakankamai stipri, gali nugalėti ligą. Silpnesniems gyvūnams išsivysto lėtinė stadija. Jos metu pastebimi šie požymiai: depresija, karščiavimas ir svorio netekimas, gleivinės blyškios, o pilvo sritis gali būti skausminga.

Anaplazmozė

Anaplazmozė yra ne tokia sunki liga kaip erlichiozė, tačiau ligos požymiai panašūs. Užsikrėtus ligos sukėlėju A. phagocytophilum, kurį perneša erkės, pasireiškia šie požymiai: karščiavimas (virš 39 °C), apetito stoka, depresija, viduriavimas, mieguistumas, blužnies padidėjimas. Be pagrindinių požymių, kai kuriais atvejais gali pasireikšti šlubavimas ar nerviniai požymiai, bet tai taip pat gali būti susiję su Borrelia burgdorferi infekcija, dažnai lydinčia anaplazmozę.

Apsaugoti lengviau nei gydyti

Veterinarijos gydytojai pastebi, kad erkių platinamas ligas diagnozuoti yra labai sunku, nes simptomai gali būti būdingi ir kitoms ligoms. Dėl sudėtingo diagnozavimo, sunku parinkti tinkamą, efektyvų gydymą. Todėl labai svarbu augintinius apsaugoti nuo erkių, nes tai veiksmingiausias būdas išvengti šių ligų. Šiuo metu rinkoje yra labai daug įvairiausių preparatų padedančių apsisaugoti nuo erkių ir jų sukeliamų ligų: lašiukai, repelentai, antkakliai, tabletės.

Šie preparatai padeda apsaugoti augintinį nuo erkių ir jų sukeliamų ligų, jei bus naudojami tiksliai kaip nurodyta informaciniame lapelyje. Ne mažiau svarbu šiltuoju metų laiku grįžus iš lauko apžiūrėti augintinį ir, radus erkių, jas nedelsiant ištraukti. Vėliau stebėti augintinio būklę ir pastebėjus galimus erkių platinamų ligų simptomus, nedelsiant kreiptis į veterinarijos gydytoją, nes laikas čia labai svarbus.

Parengė vet1

Lino Vaiceakusko nuotr.