Gero vėjo SOS vaikų kaimo burėms!

2015 Birželis 18 d.

 

Kaip tikrame gimtadienyje SOS vaikų kaime birželio 18-ąją buvo visko: šokių, dainų, padėkos raštų ir dovanų. Buvo ir stilizuotas Nojaus laivas, plukdęs kaimelyje nuolat arba laikinai gyvenančių vaikų svajones. Mažieji buvo pasipuošę jūrininkų kostiumais.

O koks Nojaus laivas be gyvūnų? Be vaikus mylinčių keturkojų draugų? Labradoro retriverei Amber šįsyk teko nelengva užduotis: ne tik „atstovauti“ visiems šunims, bet ir šokti su vaikų grupe, rodyti triukus ir jausti muzikos ritmą.

Jaudinosi ir šokėjai, ir Lietuvos kinologų draugijos Mokymo centro komanda, tačiau viskas pavyko puikiai.

Turbūt ne mažiau jaudulio buvo ir prieš trejus metus, kai Mokymo centro darbuotojai ir Kaniterapijos asociacijos nariai kartu su UAB „Mars Lietuva“ SOS vaikų kaime Vilniuje pradėjo kaniterapijos projektą. Iš pradžių – tik šeštadieninius edukacinius užsiėmimus vienai vaikų grupei, po metų – užsiėmimus atskiruose nameliuose.

Dabar kaniterapijos projektas „Suteik gyvūnų šilumą vaikams“ siekia kur kas daugiau. Su šeimomis, kurias lanko specialius mokymus baigę ir testus išlaikę šunys, jau dirba psichologė, jai talkina kvalifikuoti šunų vedliai – kaniterapijos asistentai. Ir nors įsibėgėja vasara, užsiėmimai dar tęsis ir persikels į vasaros stovyklą Labanoro girioje.

SOS vaikų kaimo patirtis, pasiteisinusi net 134 pasaulio šalyse, yra tas sektinas pavyzdys, kaip galima sukurti vaikams jaukius, šiltus namus. Todėl pirmiausia didelė pagarba šių namų mamoms ir pagalbininkėms tetoms, visai SOS vaikų kaimo bendruomenei, švenčiančiai 20 metų gimtadienį.

Apie pagarbą tiems, kas kuria saugią, laimingą vaikystę, kalbėjo ir šventėje dalyvavęs Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius, SOS vaikų kaimų Lietuvoje draugijos kūrėjai bei jų kolegos iš Latvijos, Estijos.

Vakare šventė persikėlė į Vilniaus senamiestį – Šv.Kotrynos bažnyčioje vyko Šv.Kristoforo kamerinio orkestro koncertas.

Guodos Kavaliauskaitės nuotr.