Gyvūnų globos diena paminėta prie Baltojo tilto

2015 Spalis 5 d.

 

Spalio 3 dieną šalia Baltojo tilto Vilniuje šurmuliavo gyvūnų mylėtojai su savo augintiniais – Lietuvos kinologų draugija pakvietė sostinės gyventojus paminėti Tarptautinę gyvūnų globos dieną.

Mažųjų šventės dalyvių užimtumu rūpinosi Lietuvos kinologų draugijos Mokymo centro kūrybinių dirbtuvių savanoriai – čia buvo viskas iš anksto apgalvota, paruošti įdomūs užsiėmimai įnoringiausiam šventės dalyviui.

Mylimas veisles pristatė šunų mylėtojų klubai, apie beglobių gyvūnų problemas žmones švietė bei padėti skatino gyvūnų globos organizacijos, o teisingo keturkojų auklėjimo ir draugiško tarpusavio ryšio palaikymo mokė dresūros mokyklų treneriai.

Šventę atidarė Lietuvos kinologų draugijos prezidentė Ramunė Kazlauskaitė. Ji ne tik pasveikino visus gyvūnų mylėtojus, bet ir priminė apie žmonių pareigas bei atsakomybę, laikant gyvūnus augintinius.

Netrukus žiūrovų laukė kvapą gniaužiantis muitinės kinologų pasirodymas. Profesionaliai dresuoti keturkojai bei jų vedliai, į sceną palydėti šmaikščiais ketureiliais, demonstravo savo sugebėjimus ieškant narkotinių medžiagų bei pinigų. Į pasirodymą įtraukė ir savanorius iš publikos.

„Svarbu perprasti šuns prigimtį ir suvokti, kaip mąsto šuo",– gausiai susirinkusiems žiūrovams  patyręs muitinės kinologas Artūras Zaleckas.

Po muitinės kinologų programos viržiais ir kitais šventiškais atributais išpuošta aikštė buvo patikėta Šiaulių dresuotojams – Alfonso Dauskurdžio ir jo kolegų pasirodymas su savo dresuotais šunimis nestokojo smagių pokštų, išradingumo.

Vėl  savo mezginių, pagamintų iš šuns vilnos, kolekciją pristatė Samojedų klubo nariai. Susirinkusiuosius linksmino Kauno dresūros mokyklos „Reksas“ auklėtiniai, į orą pakilo „Aitvarų perykloje“ lankytojų pagaminti aitvarai su nuoširdžiausiais linkėjimais mūsų gyvūnams.

Savo gyvūnų kolekciją demonstravo Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro gamtininkai.

Bene daugiausiai plojimų ir nuoširdaus juoko sulaukė šuns lojalumą ir duetų tarpusavio ryšį tikrinusi „Pagundų trasa“.

Trasoje išdėlioti gardėsiai, žaislai ir kitos žabangos vieniems keturkojams pasirodė ne tokios įdomios, kaip ties finišo linija nekantraujantis šeimininkas. Tuo tarpu kiti neatsispyrė pagundai paragauti pakeliui rastų gėrybių.

Šioje rungtyje atkakliausia kova vyko tarp antrąją vietą laimėjusio rotveilerio Bo (šeimininkas Karolis Grigaliūnas) bei nugalėtoja tapusios belgų aviganės Kamanės (šeimininkas Lukas Burdulis).

Pirmąsias dvi vietas skyrė vos penkios šimtosios sekundės. Tačiau apdovanoti buvo ne tik penki greičiausiai įveikusieji trasą, bet ir patys ėdriausieji – jaunutė, vos penkių mėnesių kalytė Smilga ir konkurentams gardžiai kvepėjusių dešrelių nepalikusi čekoslovakų aviganė Atika.

Parodomąją renginio dalį uždarė dresūros mokykla „Urban Dog“, pristačiusi miesto šuns programą.

Tai tik nedidelė dalis to, ką buvo galima pamatyti bei patirti gyvūnų mylėtojų šventėje.

Kinologijos savanorė Skaistė Skaisgirytė

Lauryno Šimo filmukas: https://www.youtube.com/watch?v=kLJrB9ZT5ig

Daugiau renginio nuotraukų: https://www.facebook.com/KinologijaLT

Guodos Kavaliauskaitės nuotr.