Į šventę ėjo pasidalinti džiaugsmu

2016 Spalis 10 d.

 

Kada paskutinį kartą matėte veislinių balandžių kolekciją? Ar žinote, kas yra Vienos juodieji arba raudonieji triušiai? Ar kada nors glostėte raitosios policijos žirgą ir, apskritai, ar matėte jį iš arti?
Spalio 8-ąją prie sostinės Baltojo tilto buvo ir šunų, ir žirgų, ir triušių, ir balandžių. Visus juos galėjai pakalbinti, prie daugelio – prisiglausti. Prisiglausti! To labiausiai ir norisi. Vaikams ir suaugusiesiems...

Pasaulinė gyvūnų globos diena tokia ir turi būti: gyvūnai glaudžiasi prie mūsų, mes – prie jų.

Apie artimą ryšį su gyvūnais, apie meilę, atsakomybę ir žmonių pareigas gyvūnų globos šventėje kalbėta daugiausiai.

„Gyvūnams visai nesvarbu, kokias pareigas žmogus užima, kaip atrodo ir ką veikia. Jiems svarbiausia būti reikalingiems ir mylimiems. Gyvūnai mus suvienija ir daro mus žmogiškesniais“, – sakė šventės organizatorė, LKD projektų vadovė Augustė Daukšienė.

Ir vėl, jau trečiąjį kartą, Lietuvos kinologų draugija dovanojo Vilniui ir vilniečiams Gyvūnų globos dienos šventę.

„Miestas vis draugiškesnis gyvūnams. Vis mažiau draudimų ir draudžiamųjų ženklų, bet tai nereiškia, kad galime daryti ką norime. Mus, gyvūnų šeimininkus, tai įpareigoja, turime pateisinti valdžios institucijų pasitikėjimą“, – kalbėjo jauna vilnietė, į šventę atsivedusi 2 savo šunis.

Kad vilniečiai geba prisiimti pareigas, galėjai įsitikinti ir šventėje prie Baltojo tilto.

Šunų augintojų nuomone, tokie renginiai yra puiki vieta šunų socializacijai. Buvo gražu žiūrėti, kaip samojedai draugavo su Tibeto mastifais, retriveriai suko ratus aplink triušių kolekciją, belgų aviganiai veržėsi dalyvauti varžybose.

„Viskas įskaičiuota, – juokavo A.Daukšienė, – Skirtingo temperamento šunims paruošėme skirtingų veiklų. Vyko RIO SPRINTAS, vaikai su augintiniais varžėsi konkurse „Greitakojis“. Žmonės į mūsų šventes jau ateina ne pasyviai į kitus pažiūrėti, o dalyvauti varžybose, kažką kurti, daugiau sužinoti. Ateina pabendrauti, pasidalinti džiaugsmu, kad turi augintinį“.

LKD Mokymo centro vadovės Daivos Kvedarienės nuomone, tokie renginiai turi didelį švietėjišką „užtaisą“: „Tenka išgirsti, kad mažesnes pajamas turintys žmonės, daugiavaikės šeimos nelabai kur gali nueiti, nes neįperka pramogų. Mūsų renginiai yra nemokami – žmonės čia gali ne tik pramogauti, bet ir įgyti naujų žinių. Jau treti metai organizuojame ir nemokamas paskaitas visuomenei, vaikams – Jaunųjų kinologų studiją. Tarptautinėse šunų parodose taip pat visada įrengiame edukacijos ir pramogų stendą. Kasmet organizuojame tarptautines kinologinio švietimo konferencijas“.

„Įvertinę organizatorių darbą, pastangas, galime drąsiai sakyti, kad su malonumu sudalyvautume jūsų organizuojamose šventėse dar ne kartą“, – parašė su triušiais renginyje dalyvavęs Jonas Jonaitis.

Dėkojo ir dalyviai, ir žiūrovai – šventė pavyko!

G.Kavaliauskaitės, St.Barausko, V.Ščiavinsko nuotr. (augintinis.lt nuotr.)