Vaikai susidraugavo su Skipiu ir Benu

2016 Rugpjūtis 12 d.

 

Mūsų vaikai jau išmoko gaudyti „pokemonus“ ir surasti internete neįtikėtinų dalykų. Jie gali susikalbėti  keliomis kalbomis, tačiau daugelis jų nemoka saugiai bendrauti su šunimis, ne visada supranta, kad šuo – gyva, jusli būtybė...

Šią pažinimo spragą stengiasi užpildyti švietėjiški Lietuvos kinologų draugijos (LKD) projektai.

Vaikų švietimas – viena svarbesnių LKD Mokymo centro veiklos krypčių. Užsiėmimai su šunimis vyksta vaikų ugdymo įstaigose, stovyklose, dienos užimtumo centruose. Žalioji Mokymo centro palapinė visada iš toli matyti ir tarptautinėse šunų parodose, o joje – kaskart naujos, kitokios veiklos.

Taip buvo rugpjūčio 5-7 d. Druskininkuose, kai į šunų parodas kasdien susirinkdavo daugiau kaip 1600 dalyvių.

Įėjimas į parodą žiūrovams buvo nemokamas, todėl sunku pasakyti, kiek jų apsilankė renginyje ir kiek vaikučių dalyvavo edukacinėje – pramoginėje programoje „Saugi vasara su šunimi“.

„Visa mūsų šeima laukė rugpjūčio pirmojo savaitgalio, kad vėl galėtume pasižiūrėti gražių šunų, o dukra Aliona, kuri šiemet eis į pirmąją klasę, vėl galėtų susitikti su šunimis ir vaikais“, – kol Aliona su draugais karpė 3D atvirukus su Skipio atvaizdu, pasakojo maskvietis, kasmet praleidžiantis vasaros atostogas Dzūkijoje.

Druskininkų parodose populiariausi tarp vaikų šįkart išties buvo Skipis ir Benas. Edukacinio projekto personažai puošė Mokymo centro palapinę, „dalyvavo“ kūrybinėse užduotyse ir kitur. Panorėjusieji net „lindo“ į Skipio kailį ir fotografavosi (už sukurtą stendą dėkojame kinologijos savanorei Guodai Kavaliauskaitei).

Jau daugiau kaip metus Skipis su Benu keliauja į mokyklas „pasakoti“ vaikams, kaip saugiai bendrauti su šunimis, kaip juos globoti ir „perskaityti“ kūno kalbą.

„Apie saugią draugystę su šunimis vaikams turi pasakoti jiems artimi, vaikiški personažai, todėl paprašėme dailininkės Gretos Keraminaitės sukurti berniuką ir jo draugą šunį. Vardus sugalvojo patys vaikai. Tai originali mokomoji priemonė. Smagu, kad vaikams toks mokymo ir bendravimo būdas patinka“,– apie Skipio atsiradimą aiškino Mokymo centro vadovė Daiva Kvedarienė.

Pasirodymus didžiajame parodos ringe net tris dienas paeiliui rodė Šiaulių dresūros mokykla „Laukinė orchidėja“. Šunų treneriai A. Dauskurdis su belgų aviganiu Rakštimi ir D. Alešiūnas su bulterjeru Kidu atnaujino savo programą vaidybiniais elementais ir į pasirodymą įtraukė net... kurorto policiją.  

Daug žiūrovų sutraukė sportuojančių šunų programa. Buvo įdomu pamatyti jų pasirodymą, susipažinti su bėgimo takeliu, kitais treniruokliais. Druskininkų kinologai – komanda „Stiprūs šunys“ besidominčius supažindino su šunų jėgos sportu, tarptautinėse varžybose pasiektais savo augintinių rezultatais.

G.Kavaliauskaitės nuotr.