Jaunieji gelbėtojai stovyklauja ir mokosi

2016 Birželis 20 d.

 

„Vaikų stovyklos, kuri organizuotų tokio pobūdžio veiklas, kokias siūlome mes, Baltijos šalyse nėra. Mūsų stovykla siūlo realią patirtį ir tikrus išgyvenimus“, – susitikimo pradžioje pabrėžė Lietuvos jaunųjų ugniagesių sąjungos prezidentas, stovyklos „Jaunasis gelbėtojas 2016“ vadovas Romualdas Kazlauskas.

Be abejo, šioje stovykloje vaikai randa ir bendraamžių kompaniją, ir galimybes sportuoti – džiaugiasi vasara ir atostogomis.

 

Birželio 20 dieną jaunųjų gelbėtojų stovykloje, įsikūrusioje Ugniagesių mokymo poligone Valčiūnų miške (Vilniaus r.), lankėsi Lietuvos kinologų draugijos Mokymo centro komanda. Iš anksto buvo suderinta, kad vesime teorinį ir praktinį užsiėmimą „Saugi vasara su gyvūnais“.

Mokymo centro darbuotoja Karina Granat su savo augintine Labradoro retrivere Amber parodė vaikams, kaip elgtis, susitikus svetimą šunį, papasakojo apie šuns jusles, šunų paskirtį, nepamiršo priminti apie gyvūnų gerovę, atsakingo šeimininko pareigas auklėti ir tinkamai prižiūrėti šunį.

Įgyti naujos patirties ir įdomiai praleisti atostogas į stovyklą susirinko 47 vaikai (8-14 metų). Atvyko iš įvairių Lietuvos vietovių, o kartu su jais stovyklauja ir priešgaisrinės tarnybos specialistams organizuoti stovyklos renginius padeda vyresni moksleiviai – savanoriai.

„Norėčiau, kad gimnazijoje, kur aš mokausi, irgi apsilankytų šunys, – sakė vilnietis moksleivis Vilius Zinkevičius. – Nors namie turiu du vokiečių aviganius, čia sužinojau apie šunis ir naujų dalykų. Buvo labai įdomu“.

Kol vaikai klausėsi paskaitos apie saugų bendravimą su gyvūnais, priešgaisrinės tarnybos specialistė Laima Žemaitytė mums vardijo veiklas, kurioms stovykloje skiriama daugiausia dėmesio.

Tai alpinizmo pagrindai, priešgaisrinė technika bei įranga, gaisro gesinimas ir gelbėjimo darbai, pirmoji medicininė pagalba, savisaugos pagrindai ekstremaliose situacijose, ugniagesybos sportas, saugus elgesys vandenyje ir, žinoma, saugus elgesys su gyvūnais. Kiekvieną dieną vaikai patyrė ir sužinojo kažką naujo. Uždarant stovyklą, jie gaus jaunojo gelbėtojo pažymėjimus, vaikams taip pat bus įteikti LKD Mokymo centro pažymėjimai.

„Kokią veiklą jums beminėčiau, svarbiausia, ko siekiame šioje stovykloje – įpratinti vaikus dirbti komandoje. Norime, kad jie visi įgytų komandinio darbo įgūdžių. Mokome vaikus pasirūpinti savo ir aplinkinių saugumu, juk ne veltui mūsų stovykla vadinasi „Jaunasis gelbėtojas“,– pabrėžė L.Žemaitytė.

Guodos Kavaliauskaitės nuotr.