Kauno vaikai mokosi globoti ir mylėti gyvūnus

2014 Lapkritis 2 d.

 

LKD Kauno regiono Mokymo centro komanda – kinologijos savanoriai su savo augintiniais (samojedais, anglų kokerspanieliais ir kt. šunimis) per du mėnesius apsilankė šešiose vaikų ugdymo įstaigose, pusėje jų – ne po vieną kartą. Taip pat įvyko vienas teorinis edukacinis užsiėmimas (be praktinės dalies su šunimis).

Mokslo metus pradėjome apsilankymu Kauno „Varpelio“ pagrindinėje mokykloje. Saugaus elgesio su šunimis ten mokėsi ketvirtokai.

Rugsėjį mus pakvietė Kauno lopšelis-darželis „Spindulėlis“, tai buvo nauja patirtis – apie saugų elgesį su šunimis pirmą kartą pasakojome ikimokyklinukams. Mokėme ne tik saugiai elgtis su šunimis, bet ir aptarėme visoms gyvoms būtybėms būdingus poreikius. Kalbėjome apie tai, ko gali prireikti namų augintiniui.

Spalio mėnesį Mokymo centro komanda drauge su keturkojais aplankė ketvertą Kauno mokyklų. Smagu, kad dvi mokyklos mus kviečiasi jau antrą kartą.

Kauno Motiejaus Valančiaus pradinėje mokykloje edukaciniai užsiėmimai su šunimis vyko septynioms klasėms – nuo pirmokų iki ketvirtokų. Buvo pravesti net aštuoni užsiėmimai, kurių metu, padedant ištikimiems keturkojams talkininkams, pasakojome apie saugų bendravimą su šunimis.

Pradžiugino ir šios mokyklos pedagogų iniciatyvumas – spalio mėnesį mokykloje ne tik vyko mūsų užsiėmimai, bet ir minint šv. Pranciškaus, gyvūnų globėjo, dieną, organizuotas paramos beglobiams gyvūnams rinkimas. Todėl su vaikais kalbėjomės ir apie beglobius gyvūnus, apie atsakomybę už savo augintinius. Ši graži iniciatyva buvo įamžinta nuotraukose, kurios papuošė specialiai tai progai skirtą stendą.

Kauno „Nemuno“ mokykloje-daugiafunkciniame centre lankėmės antrą kartą. Apie saugų elgesį su šunimis ten jau kalbėjome praėjusį pavasarį, o šįkart užsiėmimų tema buvo tinkamas šuns pasirinkimas bei gyvūnų gerovė, veiklos su šunimis.

Labai pradžiugino tai, kad visų užsiėmimų pradžioje mokinių paprašius prisiminti saugaus elgesio su šunimi taisykles, vaikai vienas per kitą pasakojo, kaip saugiai pasisveikinti su šunimis, kada prie šuns geriau nesiartinti, kokie ženklai rodo, kad šuo pyksta, kokie – kad nusiteikęs draugiškai. Smagu žinoti, kad mūsų pastangos nenuėjo veltui.

Todėl tikime: vaikai atsimins ne tik kaip saugiai elgtis su šunimis, bet ir išmoks prisiimti atsakomybę už tuos, kuriuos prisijaukinome. Kad drauge, bendromis jėgomis sukursime gyvūnus mylinčią šalį.

Dar vieną viešnagę su šunimis Kauno „Nemuno“ mokykloje planuojame pavasarį.

Kauno Veršvų pradinėje mokykloje lankėmės visose klasėse. Ko gero, šioje mokykloje saugaus elgesio su šunimis per mūsų užsiėmimus išmoko rekordinis Kauno miestui skaičius – 236 vaikai!

Daug dėmesio čia skyrėme praktiniams užsiėmimams ir tai nenuėjo veltui – kontrolinių klausimų „egzaminą“ išlaikė visi vaikai.

Kitas susitikimas įvyko Lietuvos sveikatos mokslų universiteto mokykloje, kuri mus pasikvietė jau antrą kartą. Ir vėl bendravome su septintokais. Saugaus elgesio su šunimis užsiėmimus čia išklausė trys klasės. Smagu, kad kilo aktyvių diskusijų, moksleiviai dalijosi savo patirtimi.

Švietimo projektų koordinatorė Ugnė Nedzinskaitė

Myli šunis, patinka švietėjiška veikla, nori atlikti profesinę praktiką, turiningai praleisti laisvalaikį – prisijunk prie LKD Mokymo centro komandos! E. p. savanoriai@kinologija.lt.