Kai svečiai ateina mokytis

2018 Kovas 8 d.

 

Moderniųjų technologijų laikais švietimo idėjas ir erdves galima sukurti pačias įvairiausias. Tik ar visko, kas nauja, būtinai reikia?

O kaip jums švietimas, pasitelkiant šunis? Šunų parodoje... Gyvas ir tikras, su iš anksto paruoštomis priemonėmis ir specialų egzaminą išlaikiusiais šunimis.

Jei norėjote tai pamatyti, reikėjo kovo 2 d. užsukti į Litexpo, kur Lietuvos kinologų draugijos Mokymo centro stendas dūzgė kaip pradinė mokykla arba kaip darželis. Žiūrint, kam tuo metu vyko pamokos...

„Educado“: į svečius ėjome mokytis

Į šunų parodą – į svečius – ėjome mokytis, kaip didelę baimę paversti mažu nejaukumu, o gal net džiaugsmingu atradimu; kaip tapti geru šuns šeimininku ir suprasti šuns elgesį, – štai tokius įspūdžius po užsiėmimo šunų parodoje buvo galima aptikti „Educado“ socialinėje paskyroje.

Vaikus į užsiėmimą atvežusios „Educado“ vadovės Astos Valatkaitės nuomone, vaikai turi mokytis gyvūnus vertinti ne kaip žaislus, o kaip gyvas, jaučiančias būtybes: „Tokia edukacija naudinga daugeliu aspektų. Nauda ir vaikų elgesio korekcijai, ir gyvūnų baimei įveikti, jau nekalbant apie tai, kad sužinoma daug naujų dalykų. Juk kai kurie vaikai namie neturi galimybių bendrauti su gyvūnais“.

Pasak Astos, edukacija kitokioje, naujoje erdvėje, visada naudinga: „Mes su vaikais einame daug kur, bet visada iš anksto aptariame, kas ten bus, kaip elgsimės“.

Užsiėmimą darželinukams vedė Mokymo centro vadovė Daiva Kvedarienė. Vaikai minė terapinio šuns, Labradoro retriverės Amber mįsles, taip sužinojo jos vardą, amžių. „Ar tavo vardas tikrai Amber?“ – šuns paklausė viena mergaitė. Amber užtikrintai linksėjo galvą, o vaikai vienas per kitą džiaugsmingai šaukė: „Taip! Taip!“.

Ką jaučia šuo? Kada jis būna liūdnas? Kas šuniui svarbu? Mažieji aktyviai dalijosi savo nuomone, ir buvo smagu vaikų atsakymuose nekart išgirsti svarbų žodį – meilė.

Ar šuns nosis tikrai šlapia? Ar jis taip gerai uodžia ir girdi? Vaikams buvo svarbu ne tik apie tai išgirsti, bet ir įsitikinti – juk šitaip ateina tikrasis pažinimas.

Mankšta su šunimi, neįprasti šuns daiktai, o kai kam – pirmasis prisilietimas prie tikro, didelio, tokio švelnaus šuns. Ir ta vaikiška nuostaba: jis toks didelis, bet toks geras!..

„Genys“: tai gali būti ateities pamokos

Vilniaus Genio progimnazijos 4 A klasės mokytojos metodininkės Giedrės Naruševičiūtės nuomone, žinios svarbu, bet dar svarbiau, kad gyvūnai grąžintų vaikus prie jausmų: „Užsiėmimuose su šunimis vaikai supranta ir pajunta, kad gyvybė yra nepaprastai svarbi. Jie ne tik daugiau sužino apie gyvūnus, bet yra mokomi pagarbiai su jais bendrauti, kai tuo tarpu vien kompiuteriniai žaidimai kartais gali privesti vaikus prie pavojingų dalykų“.

Gerai, kad pagarba ir meilė gyvūnams „Genio“ progimnazijos mokiniams ir mokytojams nesvetima – kiekvieną pavasarį čia organizuojama gyvūnų diena, vaikai gali atsivesti savo augintinius. Šioje progimnazijoje ne kartą svečiavosi ir LKD Mokymo centro komanda su šunimis.

Tačiau čia, parodoje, kur šimtai žmonių ir šunų, vaikai pajuto dar atsakingesnį požiūrį į gyvūnus.

Pasibaigus užsiėmimui, mokytoja sakė, kad Švietimo ministerija turėtų atkreipti dėmesį į tokį ugdymą. Ir ne vien dėl kitokios užsiėmimo formos, bet ir dėl turinio. Šunų parodos aplinka yra ideali vaikams, ir ji gali pasitarnauti vaikų socializacijai: vaikai mokosi bendrauti su kitais žmonėmis, mokosi bendrauti tarpusavyje ir mokosi bendrauti su gyvūnais.

Daug įspūdžių parodoje patyrė ir darželio „Vaikystės sodas“ vaikučiai – juo labiau, kad užsiėmimą vedė jų mokytoja, kinologijos savanorė Dovilė Masalskaitė. Auksaspalvį retriverį Gongą užsiėmimams paruošė vedlė Veslava Citovič-Rul, Labradoro retriverę Amber – Karina Granat.

Mokymo centras: atėjo laikas naujam terminui

Užsiėmimus vaikams vedė Daiva Kvedarienė, jos nuomone, kartais sunku įvardyti užsiėmimo su gyvūnais formą. Gal todėl žmonės painiojasi, vadina tokius užsiėmimus kaniterapija.

O kas tai? Ateities pamokos su šunimis? Susitikimai su gyvūnais? Gero elgesio pratybos? Pramogos vaikams? O gal – viskas „viename“?

Galbūt išties atėjo laikas kurti naują terminą ir aiškiai apibrėžti švietimą, pasitelkiant specialiai tam paruoštus gyvūnus?

Užsiėmimuose su šunimis ir šįkart nebuvo vienadienių niekučių, užtat buvo daug gero turinio, įdomių, vaikams patikusių užduočių, linksmų sprendimų. Vaikai galėjo pasinerti į visiškai kitokį, daugeliui naują, pasaulį. Pasaulį, kuriame juos pasitiko pats socialiausias gyvūnas – šuo.

Post scriptum: užsiėmimuose su vaikais dalyvavę šunys Amber ir Gongas yra išlaikę Kaniterapijos asociacijos egzaminus ir yra šios visuomeninės organizacijos šunų registre.

Guodos Kavaliauskaitės nuotr.