Kaip padėti mėšlungio ištiktam šuniui?

2015 Kovas 31 d.

 

Mėšlungis – tai gana skausminga, nevalingai užsitęsusi raumens ar raumenų grupės spazma. Mėšlungis gali atsirasti, kai su šunimi daug sportuojama, dirbama, gerai nežinant jo galimybių, poreikių bei nesuteikiant kokybiško raciono.

Mėšlungis gali atsirasti ir dėl to, kad sportuojančiam šuniui prireikia papildomų pastangų įvykdyti sėkmingą posūkį ar kitą užduotį. Kai kuriems šunims jis atsiranda karštą dieną dėl dehidratacijos, taip pat dėl senų traumų (galutinai nepasveikus).

Pamačius, kad šunį ištiko mėšlungis, būtinas masažas, tačiau atsargus, nes dažnai net patikimiausiems šunims nepatinka, kai liečiama skausminga ir labai jautri vieta.

Kaip suprasti, kad šunį sutraukė mėšlungis?

Dauguma šunų netikėtai pakelia galūnę, kai kurie krenta ant grindų ir kaukia – kiekvienas elgiasi vis kitaip.

Kas sukelia mėšlungį? Paprastai jį sukelia vienas ar keli šių veiksnių:

  • per daug veiklos,
  • ekstremalus išsekimas,
  • didelis šaltis,
  • dehidratacija,
  • pieno rūgšties kaupimasis,
  • prastas deguonies patekimas į raumenis,
  • inkstų sutrikimai,
  • per daug baltymų ir per mažai kalcio.

 

Kodėl reikia masažuoti?

Masažas padidina kraujo tekėjimą į pažeistą vietą, pagerina jos aprūpinimą deguonimi. Aktyvesnė kraujo apytaka padeda iš raumenų pasišalinti pieno rūgščiai, o spaudžiamieji prisilietimai sumažina skausmo intensyvumą.

Jei šunį kankina mėšlungis, būtina apsilankyti pas veterinarijos gydytoją – gali paaiškėti, kad šuo turi ir kitų negalvimų arba gali prireikti klinikinio masažo, kurį atlieka tik specialistai.

Prevencija

Kalcio trūkumas. Mėšlungis labiausiai paplitęs tarp darbinių šunų, nes žmonės jiems duoda daug baltymų (ir nepakankamai pratimų), tad geriausias būdas su tuo kovoti – kalcio papildai ir gliukonatas, arba mažiau baltymų šuns racione.

Metabolinis mėšlungis labai sunkiai paaiškinamas, diagnozuojamas pagal šlapimo mėginius. Čia gali padėti tinkamas atsigavimas ir specialūs produktai (maistinių medžiagų tirpalai su elektrolitais ir angliavandeniais).

Reikia atsiminti, kad visi sportuojantys šunys turi apšilti. Tai daroma bent 10 min. iki pratimų (vedžiojant, trinant raumenis).

Nepamirškite grįžę į transporto priemonę šuns raumenis taip pat patrinti, po to duoti palakti elektrolitų gėrimo.

Šuo gali niekada nekentėti dėl spazmų, tad nėra ko nerimauti, tačiau naudingiau po sporto varžybų ar aktyvaus darbo sugaišti papildomas 10 min. ir pasirūpinti augintinio savijauta, tinkamu atsipalaidavimu. Juk prevencija visada geriau nei gydymas.

Parengė Agnė Dvylaitytė pagal Rarren Gallagher, „Cramping in sporting Dogs”, Sporting Dog Journal. October 2012.

Anos Menčiūnienės nuotr.