Kaip tapti atsakingam šeimininkui?

2016 Lapkritis 12 d.

 

Mokymo centro komanda projektą „Atsakingo šeimininko akademija“ pradėjo planuoti dar vasarą.

Atsižvelgė į ankstesnę tokių paskaitų patirtį. Tarėsi su šunų veisėjais. Domėjosi, kokius klausimus dažniausiai užduoda ir su kokiomis problemomis susiduria naujieji šunų šeimininkai. Projektas startavo lapkričio 9 dieną.

„Šuniui nereikia didelio kiemo. Erdvaus voljero. Didelio buto. Šuniui labiausiai reikia bendravimo su savo žmogumi“, – įžanginėje paskaitoje kalbėjo LKD Mokymo centro vadovė Daiva Kvedarienė.

Nemokamos paskaitos šunų mylėtojams vyksta jaukioje Vilniaus m. savivaldybės Jaunimo informacijos centro salėje Konstitucijos prospekete. Išklausiusiems 5 paskaitų ciklą gruodžio 7 dieną bus įteikti „Atsakingo šeimininko akademijos“ baigimo pažymėjimai.

D.Kvedarienės nuomone, šios paskaitos naudingos ne tik būsimiems šunų mylėtojams, bet ir šunų veisėjams. Kai šuniuką perkantis žmogus galės pasakyti, jog dalyvavo specialiuose mokymuose, veisėjas jausis ramiau dėl mažojo augintinio ateities. Sumažės nesusipratimų, o ir naujųjų šeimininkų užduodami klausimai bus kitokio pobūdžio, nebereikės pradėti nuo gyvūno auginimo abėcėlės.

„Tikime, kad žmonės atsakingiau rinksis ir šunų veislę, jau pirmoje paskaitoje aptarėme skirtingų šunų veislių paskirtį, temperamentą, prigimtį“, – sakė D.Kvedarienė.

Į paskaitą susirinko daugiau kaip 40 klausytojų. Dalis jų jau turi šunis, kiti dar tik planuoja įsigyti ir nori įgyti daugiau žinių.

Paklausta, kodėl nusprendė lankyti paskaitas, sostinės centre dirbanti Justina Žemaitytė atvirai prisipažino, jog dar daug ko nežino: „Jau 5 mėnesius auginu vokiečių nykštukinį špicą Tedį, tai pirmas mano šuo. Špicą rinkausi, nes labai patiko jo išvaizda. Man pasisekė, kad ir šuniuko charakteris yra puikus. Tai miesto, nedidelio buto šuo. Man gera jį turėti“.

„Atsakingo šeimininko akademijoje“ sutikome keletą šunų mylėtojų, kurie jau lankė  ankstesnes Mokymo centro paskaitas.

Pasidomėjus, ko tikisi iš šių paskaitų, patikino, jog žinių niekada nebūna per daug, be to, bus smagu gauti „Atsakingo šeimininko“ pažymėjimą.

Pirmąją paskaitą D.Kvedarienė pradėjo nuo klausimo apie atsakomybę.

Parodžiusi trumpą filmuką, paklausė, kokia pagrindinė siužeto mintis. Juk šuns gyvenime pasikeitė vienintelis dalykas – šeimininkas, tačiau kartu su juo šuns gyvenime pasikeitė viskas.

Taigi atsakomybė bus „raktinis žodis“ ir pagrindinė visų paskaitų idėja, ar kalbėtume apie šunų mitybą, ar apie veterinarinę priežiūrą, auklėjimą.

„Liko vos kelios laisvos vietos į paskaitas. Reikės šį paskaitų ciklą kartoti pavasarį. Tai džiugina. Tai rodo brandesnį požiūrį. Gal skamba pompastiškai, bet mes iš tiesų einame atsakingesnės visuomenės link...“, – paskaitų svarbą aiškino projekto vadovė Augustė Daukšienė.

Projekto partneriai – šunų ir kačių mitybos specialistai ROYAL CANIN.

Guodos Kavaliauskaitės nuotr.