Pokalbiai su augintiniais nėra vaikiškumo požymis

2020 Birželis 2 d.

 

Turbūt ne kartą girdėjote, kaip šunų mylėtojai kalbasi su savo augintiniais. Ir ne vien tik trumpomis frazėmis – komandomis, bet ilgais sakiniais. Kas turėjo šunį, žino: spengianti tyla, kaip ir ideali tvarka, vos įsigijus šunį, kažkur pradingo.

Gyvūnų mylėtojai kalbasi su savo augintiniais, nors puikiai žino, kad šie nieko neatsakys. Kai šitaip elgiasi vaikai, natūralu, bet kai savo džiaugsmu ar bėdomis su šunimi dalijasi suaugę žmonės, šiek tiek keistoka...

Kodėl žmonės kalbasi su savo augintiniais, nors puikiai žino, kad šuns protas ir kalbos padargai ne tokie, kaip mūsų, ir kad šuo nieko neatsakys?

Žmonių pokalbius su gyvūnais arba augalais mokslininkai vadina antropomorfizmu (graikų k. anthropos – žmogus + morphe – pavidalas, forma). Tai žmogaus savybių – minčių, jausmų, valios – priskyrimas gamtos reiškiniams, gyvūnams, augalams.

Pasak Čikagos universiteto (The University of Chicago Booth School of Business, JAV) profesoriaus, antropomorfizmo eksperto Nicholaso ​​Epley, kalbėjimas su gyvūnais yra ne šiaip keistenybė, o žmogaus intelektualumo požymis!

2011 metais atlikto tyrimo metu dalyvių grupei buvo rodomos mažų ir suaugusių gyvūnų nuotraukos. Dauguma respondentų pripažino, kad jiems labiau patinka jauni gyvūnai. Šiems gyvūnėliams jie norėtų duoti vardus, kalbinti, užmegzti ryšį.

Profesoriaus Epley nuomone, taip yra todėl, kad žmonės antropomorfizuoja tai, kuo žavisi, o ne tai, kam yra abejingi.

Taigi, kuo labiau mums kažkas patinka, tuo didesnė tikimybė, kad norėsime užmegzti su juo artimą, žmogišką ryšį. 

Mokslininko įsitikinimu, žmonės, kurie kalba su savo augintiniais, yra protingesni, nei tie, kurie nesikalba su gyvūnais. Pokalbiai su augintiniais ne tik gerina žmonių emocinę savijautą, bet ir turtina mąstymą, lavina vaizduotę, padeda užmegzti artimus ryšius.

Todėl kalbėtis su savo šunimi ar kitu gyvūnu nėra vaikiška. Mokslo požiūriu, visiškai yra priešingai, tai – brandu!

Informacijos šaltinis: https://learningfromdogs.com/tag/nicholas-epley/

Guodos Kavaliauskaitės nuotr.