Kastravimas padeda rūpintis gyvūnų sveikata ir gerove

2018 Gegužė 10 d.

 

Kastracija prisideda prie beglobių gyvūnų skaičiaus mažinimo, ši procedūra taip pat puoselėja gyvūnų sveikatą.

Neabejotina kastravimo nauda

Nėštumas ir šuniavimasis yra nemažas stresas patelės organizmui. Pasitaiko gimdymo komplikacijų, kurios gali būti pavojingos ne tik sveikatai, bet ir gyvybei.

Vyresnio amžiaus nekastruotos kalės gali susirgti pūlingu gimdos uždegimu. Patinams gali pasireikšti nepageidautina elgsena, susijusi su lytiniu instinktu (agresyvumas, lipimas ant kitų šunų).

Kalių rujos metu patinas gali pasprukti iš namų, pasiklysti ir net žūti. Ankstyva kastracija iki minimumo sumažina kalyčių pieno liaukų vėžio tikimybę, o patinai nesuserga prostatos ligomis.

Kas tai yra?

Kastravimo metu patinams prapjaunamas kapšelis ir pašalinamos sėklidės, patelėms –kiaušidės, arba kiaušidės ir gimda. Tai atliekama tik su bendra narkoze, gyvūnas nejaučia skausmo. Augintinį iš gydyklos galima pasiimti namo jau tą pačią dieną, kai tik baigiasi narkozės poveikis.

Organų pašalinimas gyvūno sveikatos nesutrikdo, tai neturi ryškesnio poveikio gyvūno charakteriui, išskyrus tai, jog išnyksta lytinis potraukis bei su tuo susijusi elgsena.

Operuoti gyvūnus galima nuo 3 mėn. amžiaus. Taip pat galima kastruoti ir jau turėjusius palikuonių, bet neplanuojamus toliau veisti augintinius.

Teiginys, kad patelės sveikatai naudinga bent kartą atsivesti palikuonių, yra niekuo nepagrįstas ir klaidingas. Tai – prietarai!

Svarbiausia – gyvūnų gerovė

Gana dažnai gyvūnų augintojai mano, kad kastravimo arba sterilizavimo operacijos yra labai brangios. Taip, veterinarijos gydyklos pačios nustato šių operacijų kainą. Ir ji priklauso nuo operacijai naudojamų medžiagų, instrumentų, aparatūros kokybės ir kt. dalykų.

Patinų kastracija yra paprastesnė, todėl pigesnė nei patelių. Tačiau  kastruoti patelę tikrai bus daug pigiau, negu sulaukti nepageidautinų palikuonių. Nėščia kalytė daugiau suėda, jai reikia didesnės priežiūros.

Gali būti, kad gyvūnui teks suteikti gimdymo pagalbą arba atlikti cezario pjūvį, o tai nemenkos išlaidos.

Gimusiems šuniukams reikės nuolatinės priežiūros ir investicijų (skiepijimas, ženklinimas integriniu grandynu). Ir, svarbiausia, jiems reikės surasti tinkamus šeimininkus.

Veterinarijos gydytojai, atsakingi šunų bei kačių augintojai sako TAIP kastracijai ir sterilizacijai. Šios operacijos garantuoja gyvūnų sveikatą, geresnę savijautą, saugumą ir gerovę. Jos garantuoja mažesnį beglobių gyvūnų kiekį, humaniškus žmonių ir gyvūnų santykius.

Lietuvos kinologų draugija, www.kinologija.lt

Lietuvos smulkiųjų gyvūnų veterinarijos gydytojų asociacija, www.lsgvga.lt

Gabijos Vyšniauskaitės nuotr.