Katedros aikštėje vilniečiai bendravo su terapiniais šunimis

2016 Gegužė 2 d.

 

Vilniečiai turėjo itin retą galimybę susipažinti su terapiniais šunimis, kurių Lietuvoje iš viso yra vos kelios dešimtys. Šie gyvūnai specialiai paruošti bendrauti su psichologinę ar fizinę negalią turinčiais žmonėmis. Apsikabinimas, glostymas ar paprasčiausias buvimas šalia šių keturkojų daro tikrus stebuklus, tuo galėjo įsitikinti ir miestiečiai.

Psichologai vardija šimtus sėkmės istorijų, kai užsiėmimai su šunimis davė apčiuopiamų rezultatų. Su šiomis istorijomis visuomenė galės susipažinti visą gegužę, kuri yra „Gyvūnų kaspino mėnuo“.  

Katedros aikštėje vilniečiai džiaugėsi gana retai viešuose renginiuose pasirodančiais auksaspalviais retriveriais Grotu, Goja ir Rėja, labradoro retriveriais Amber, Badžiu ir Kia. Didžiausio miestelėnų dėmesio sulaukė 60 kilogramų sveriantis niūfaundlendas vardu Lokis.

Visi jie yra išlaikę specialius testus ir gali dirbti terapiniais šunimis. Pasak LKD Mokymo centro vadovės, Kaniterapijos asociacijos viceprezidentės Daivos Kvedarienės, kaniterapijos poreikis Lietuvoje yra kur kas didesnis, nei yra paruoštų šunų ir jų vedlių.

„Sėkmės istorijos sklinda iš lūpų į lūpas, todėl auga ir tokių užsiėmimų poreikis. Specialiai mokyti šunys padeda greičiau nusiraminti, įgauti pasitikėjimo savimi ir aplinka. Šuo tarsi tampa „motyvatoriumi“, kuris sužadina žmogui norą kažką daryti ar prasmę veikti. Kaniterapijos veikloje dalyvaujantis šuo turi būti itin ramus, protingai paklusnus, visiškai nereaguoti į tokius dirgiklius kaip triukšmas ar kvapai. Tai svarbu, nes į užsiėmimus ateina hiperaktyvūs, sunkiai bendraujantys ar maištaujantys vaikai“, – pasakoja D.Kvedarienė.

Kartą per metus yra skelbiamas „Gyvūnų kaspino mėnuo“. Pagrindinis šio jau ketvirtus metus organizuojamo projekto tikslas – pratęsti visuomenės pažintį su kaniterapija, pasakojant apie pasiekimus ir šios veiklos naudą. Kaniterapeutų teigimu, norintys prisijungti prie kaniterapijos veiklos Lietuvoje, tai gali padaryti keliais būdais.  

„Mes visuomet laukiame žmonių su keturkojais draugais, kurie norėtų ruošti ir mokyti savo šunis terapiniams užsiėmimams. Tai gali būti ir veislinis, ir neveislinis šuo, tačiau nuo pirmų dienų jį būtina socializuoti. Negalintys tiesiogiai dalyvauti šioje veikloje, gali prie jos prisidėti kitu būdu. Visą gegužės mėnesį perkantys „Pedigree” ir „Whiskas” produktus, 3 proc. parems specialius užsiėmimus su šunimis Vilniaus SOS vaikų kaime“,  – teigia D. Kvedarienė.    

Pernai iš lėšų, surinktų per „Gyvūnų kaspino mėnesį“, kaniterapijos užsiėmimai SOS vaikų kaime vaikams buvo vedami visą pusmetį. Galimybę pabendrauti su terapiniais šunimis turėjo vaikai, kuriuos paliko tėvai, kurie patyrė psichologinį, fizinį smurtą ar kitų sunkių išgyvenimų.  

Eglės Gabrytės nuotr.