Kelionė su augintiniu: kas svarbiausia?

2022 Birželis 6 d.

 

Prasidedant atostogų sezonui bei padažnėjus kelionėms į užsienį, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai dažniau sulaukia klausimų apie keliavimą su augintiniais.

VMVT primena, kad norint išvengti nenumatytų problemų kelionės su gyvūnu metu, tam reikia iš anksto pasiruošti bei pasidomėti reikalavimais.

„Viena pagrindinių rekomendacijų ketinant su augintiniu vykti į užsienį – tai yra susipažinti ne tik su šalies, į kurią vykstate, bet ir valstybių, per kurias ketinate vykti, gyvūnų sveikatos reikalavimais. Na, o išankstinė augintinio sveikatos apsauga nuo erkių ir kitų išorinių parazitų turėtų būti gerai žinoma kiekvienam atsakingam šeimininkui, tuo reikia rūpintis nuolat“, – teigė VMVT Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus patarėja Kristina Stakytė.

Planuojant keliauti lėktuvu, traukiniu, laivu ar autobusu, reikia pasidomėti reikalavimais, kuriuos taiko šių transporto priemonių vežėjai keliaujantiems su savo augintiniais. Įprastai vežėjai reikalauja, kad tinkamai būtų paruošti veterinarijos dokumentai, taip pat taiko skirtingas taisykles, kaip gyvūnas turi būti laikomas kelionės metu. Labai svarbu iš anksto pasidomėti apie pasirinktos vežimo kompanijos papildomai taikomais reikalavimus (pvz.: šunys ir katės skrendant lėktuvu turi būti laikomi specialiuose transportinėse dėžėse, atitinkančiose gyvūno dydį, kai kurios kompanijos leidžia miniatiūrinių veislių šunis ir kačiukus vežti lėktuvo salone). Dažniausiai tokią informaciją transporto kompanijos skelbia savo interneto puslapiuose.

Keliaujant ES teritorijoje

Kaip ir visiems keliautojams, augintiniui taip pat reikalinga jo tapatybę patvirtinanti identifikacijos priemonė t. y. gyvūnas turi būti paženklintas poodine mikroschema arba turėti aiškiai įskaitomą tatuiruotę. Atkreiptinas dėmesys, kad tatuiruotė, kaip gyvūno identifikacijos priemonė, tinkama tik jei buvo padaryta iki 2011 m. sausio 1 d., nes po šios datos net ir turintis tatuiruotę gyvūnas turi būti paženklintas poodine mikroschema.

Keliaujant po ES valstybes privaloma turėti ES gyvūno augintinio pasą. Visi vyresni nei 3 mėn. amžiaus gyvūnai (šunys ir katės) turi būti paskiepyti nuo pasiutligės ir kitų virusinių ligų. Atkreipkite dėmesį, kad kai kurios valstybės neįsileidžia nuo pasiutligės nevakcinuotų gyvūnų bei gali taikyti papildomus reikalavimus (pvz. gydymą nuo vidaus parazitų). Taip pat svarbu žinoti, kad dauguma ES valstybių draudžia įvežti gyvūnus nepraėjus 21 dienos laikotarpiui po jų vakcinacijos nuo pasiutligės, kuris skirtas imunitetui prieš pasiutligę susidaryti, be to, vakcinacijos data negali būti vėlesnė nei ženklinimo mikroschema data.

Vykstant į kitas pasaulio šalis

Planuojant keliones po ne ES šalis, privalu gerokai iš anksto sužinoti galutinės kelionės šalies ir tų šalių, per kurias numatoma kelionė, taikomus reikalavimus. Įprastai tokioms gyvūnų kelionėms reikalingas VMVT teritorinio departamento, pagal gyvūno laikymo vietą, valstybinio veterinarijos gydytojo išduotas veterinarijos sertifikatas (veterinarijos sertifikate nurodomi gyvūno paskirties šalies reikalavimai).

Grįžtant į Lietuvą

Jeigu kelionės metu nebuvote išvykę iš ES arba buvote trečiojoje šalyje, kurioje pasiutligės rizika maža (pasitikrinti galite čia), jokių papildomų reikalavimų grįžti atgal į Lietuvą nėra, užtenka turėti ES gyvūno augintinio pasą ir, žinoma, išlieka reikalavimas, kad augintinis būtų paženklintas poodine mikroschema bei turėtų ir galiojančią vakcinaciją nuo pasiutligės.

Tačiau jei buvote šalyje, kur pasiutligė yra paplitusi (pvz., Indija) ar jos kontrolės priemonės nėra efektyvios, jau prieš išvykstant iš Lietuvos Jūsų gyvūnui turi būti atliktas pasiutligės antikūnių titro kraujo tyrimas. Šis tyrimas atliekamas praėjus ne mažiau 30 dienų po paskutinio atlikto pasiutligės skiepo. Kai tyrimo rezultatas yra tinkamas (0,5 TV/ml) , apie tai įrašoma Gyvūno augintinio pase ir pridedamas laboratorijos išduotas tyrimo protokolas apie atliktą tyrimą. Veterinarijos specialistai ragina norinčius keliauti su augintiniais pasiruošti kelionėms dar Lietuvoje. Išsamią informaciją apie reikalavimus keliaujant su gyvūnais augintiniais galima rasti VMVT interneto svetainėje.

VMVT informacija, 2022 05 27

Pexels.com nuotr.