Skysčiai: kiek ir kodėl jie būtini?

2020 Rugpjūtis 26 d.

 

Kad šuo gerai jaustųsi ir būtų užtikrintos visos jo gyvybinės funkcijos, jis visada turi turėti galimybę palakti šviežio vandens.

Pakankamas skysčių kiekis šuns organizme garantuoja organizmo gyvybingumą. Skysčių sumažėjus, kyla pavojus sveikatai.

Rekomenduojama skysčių norma: 40-60 ml vandens vienam šuns svorio kilogramui (200 ml = viena stiklinė), tačiau tai labai individualu – vieni gyvūnai laka daugiau, kiti – mažiau.

Kodėl gyvūno organizme skysčių kiekis sumažėja?

Dažniausia tai atsitinka šuniui perkaitus, viduriuojant, vemiant, neturint galimybės numalšinti troškulį. Daug skysčių netenka kalytės šuniavimosi bei laktacijos metu.

Kokie požymiai rodo sumažėjusį skysčių kiekį?

Šuo vangus, prarado apetitą, nesidomi aplinka, akys apsiblaususios, burnos gleivinė išsausėjusi ir blyški, pulsas per dažnas, sumažėjęs odos elastingumas – tai gali būti dehidratacijos požymiai.

Tokiu atveju gyvūną reikia skubiai vežti į veterinarijos gydyklą, kur bus sulašinta skysčių, atlikti būtinieji tyrimai (skysčių sumažėjimą gyvūno organizme gali sukelti ir įvairios ligos).

Jeigu šuo nuolat laka per daug ir vis jaučia troškulį, tai gali būti diabeto arba kitų ligų padariniai.

Kaip elgtis extra atveju?

Kol nuvyksite į gydyklą, suteikite šuniui pirmąją pagalbą: perkaitusį gyvūną neškite į pavėsį, drėkinkite papilvę, kirkšnis, krūtinę, užklokite šlapiu audeklu. Daug lakti iškart negalima duoti.

Ko vengti per karščius?

Karštuoju metų laiku 2-3 kartus per dieną keiskite vandenį šuns dubenėlyje.

Dažniau skalaukite šuns dubenis, nes stovinčiame vandenyje karštuoju metų laiku greit dauginasi bakterijos, vanduo prarūgsta – toks vanduo kelia pavojų gyvūno sveikatai.

Geriau, jei vandens dubuo yra sunkus, masyvus, sunkiu dugnu – šuo negali jo apversti.

Ilgiau palikdami augintinį vieną, naudokite automatines girdyklas.

Vykdami į kelionę, pasiimkite šuniui įprasto vandens. Dažniau sustokite, leiskite šuniui pasimankštinti ir išsituštinti. Nešerkite kelionės metu ir prieš kelionę, tai didina troškulį. Taip pat nepamirškite, kad šeriamas sausu ėdalu gyvūnas laka daugiau ir tai būtina.

Vasarą nepalikite augintinio uždarytame automobilyje, net jeigu automobilis stovi pavėsyje.

Įrenkite laikiną pavėsinę, per karštį neskatinkite žaisti judrių žaidimų. Dresūros pamokas, sportą su šunimi vasaros metu planuokite anksti ryte arba vakare.

Pexels.com nuotr.