Kodėl būtina trumpinti šuns nagus?

2020 Kovas 1 d.

 

Per ilgi nagai kelia pavojų šuns sveikatai ir pažeidžia gyvūno gerovę.

Ilgi nagai trukdo gyvūnui laisvai judėti, patogiai ir saugiai atsiremti į žemę. Ilgi nagai už visko kliūva, skilinėja, pakinta jų spalva.

Pasitaiko, kad nagai net įauga į koją ir spaudžia gyvūno pirštų falangas, tuomet šuo pradeda skėsti savo pirštus vėduokle. Dėl  nenatūralios letenų padėties šuo gali patempti sausgysles, o tai jau labai rimta trauma. 

Kaip prižiūrėti šuns nagus, kaip dažnai juos trumpinti?

Trumpinti reikėtų kas 2-3 savaites arba bent kartą per mėnesį, priklausomai nuo to, kaip greit šuns nagai atauga. Pastebėti per ilgus nagus nesunku, juk kaskart, grįžę iš lauko, plaunate šuns letenas. Nuplovę jas  nusausinate, apžiūrite letenų pagalvėles ir ypač jautrius šuns tarpupirščius. Tai kasdienės procedūros.

Kaip nustatyti, ar šuns nagai ne per ilgi?

Kai augintinis stovi, nagai neturi liesti žemės paviršiaus arba kambario grindų. Jeigu liečia, o dar blogiau, jei akivaizdu, kad jie pradeda riestis, būtina nagus trumpinti.

Yra šunų, kurių nagai auga gana lėtai. Jeigu šuo aktyvus, daug ir dažnai laksto kietu paviršiumi, nagai nusidilina ir tuomet juos trumpinti reikia ne taip dažnai.

Kai kurių šunų nagai linkę skilinėti, tai gali būti dėl prastos mitybos, vitaminų trūkumo (reikėtų pasitarti su veterinarijos specialistais). Tačiau dažniausia nagai lūžinėja bei skilinėja todėl, kad yra per ilgi, o danga, kur nuolat gyvena bei juda šuo, yra minkšta.

Kaip saugiai patrumpinti augintinio nagus, geriausiai patars veterinarijos arba gyvūnų kirpyklos specialistai. Tam būtinos specialios žirklės, dezinfekavimo priemonės. Nuo mažumės pripratintas prie šių procedūrų šuo nejaučia diskomforto, nagų kirpimas jam yra įprastas dalykas.

Apie atsakingo šeimininko pareigas ir šunų priežiūrą daug kalbama ATSAKINGO ŠEIMININKO AKADEMIJOS nemokamose paskaitose, kurios vyksta visoje Lietuvoje. Paskaitas organizuoja Lietuvos kinologų draugija.

Pexels.com nuotr.