Krauname bagažą užsiėmimui su šunimis

2015 Lapkritis 20 d.

 

Kai pamatai į užsiėmimą su šunimis besiruošiančius kaniterapijos asistentus, nustembi, kiek turto su savimi jie gabenasi. Kam tiek daug daiktų?

Bagažą „iškraustyti“ paprašėme Daivos Kvedarienės.

„Visada pasirūpinu savo terapinio šuns gerove. Vežuosi šuns reikmenis: dubenėlį vandeniui, pavadį, paklotą (šuo negali dirbti visą užsiėmimą, jam reikia ramios, saugios vietos pailsėti). Paklotas šuniui kvepia namais, įprasti kvapai greičiau atpalaiduoja, nuramina.
Paimu mėgstamą šuns žaislą: išėjusi iš užsiėmimo, leidžiu jam palakstyti, pažaisti – pabūti šunimi.
Užsiėmimo metodinėms priemonėms sudėti turiu keletą specialių dėžių. Priklausomai nuo užsiėmimo temos ir scenarijaus, iš anksto atrenku priemones ir sudedu tokia seka, kaip vyks užsiėmimas. Tai ne šiaip gražūs niekučiai, nors iš pirmo žvilgsnio taip gali ir pasirodyti, bet suplanuoto užsiėmimo reikmenys. Įsidedu atsarginių priemonių – pasitaiko, kad užsiėmimui pritrūksta ugnelės, kažkas netinka ir panašiai. Labai svarbu užsiėmimo planas. Kartais tik pora lapelių, o kartais visas aplankas. Jame užsiėmimo turinys, tikslai, eiga, priemonių eiliškumas, siurprizas. Kad visa tai suruoščiau, geriausiu atveju užtrunka pusdienį (jei panašūs užsiėmimai jau buvo vesti kitoje įstaigoje ir galima pasinaudoti sukurta metodika), bet kartais sugaištu 2-3 dienas.
Tai ne viskas. Būtinai pasiimu terapinio šuns pažymėjimą, kuris atspindi jo kvalifikaciją ir išlaikytą egzaminą. Šuns sveikatos pasą. Taip pat savo įgytos kvalifikacijos dokumentus. Būtinai – VMVT leidimą rengti užsiėmimą su gyvūnais. Ugdymo ar kitos įstaigos patvirtintą sutikimą vesti užsiėmimą, vaikų tėvų arba globėjų sutikimus“.

Štai toks kaniterapijos asistento bagažas.

Viską surašius, pasitikslinau tarptautinių žodžių žodyne, ką reiškia žodis bagažas. Pasirodo, bagažas dar reiškia žinias ir patirtį. Viskas paprasta. Be žinių ir patirties nebūtų ką krauti į kaniterapijos asistento bagažą.

 

A.Staskevičienės nuotr.