Kur įsigyti veislinį šunį?

2016 Liepa 5 d.

 

Šuo – ne vienai dienai, o gyvenimui. Todėl, prieš jį įsigydami, pasidomėkime ne tik mums patinkančios šunų veislės paskirtimi, charakterio savybėmis, bet ir veislynais, kurie veisia šios veislės šuniukus.

ATSAKINGI ŠUNŲ VEISĖJAI

Kokį veisėją galima vadinti atsakingu?

Atsakingo veisėjo šuniukai turi Lietuvos kinologų draugijos, kitos Tarptautinės kinologų federacijos (FCI) narės arba kt. šalies išduotus kilmės dokumentus, kuriuose įrašytos šuniuko protėvių kartos.

Dokumentai įrodo, kad šuniuko tėvai yra tam tikros šunų veislės atstovai, šuniukų tėvams ir protėviams buvo atlikti sveikatos tyrimai, šunų parodose juos įvertino ir atitinkamus titulus suteikė kvalifikuoti šunų teisėjai.

Taip pat dokumentai įrodo, jog šunų veislynas yra registruotas Lietuvos kinologų draugijoje bei Valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje.

Atsakingas veisėjas visada domisi, į kokius namus pateks ir kokiomis sąlygomis gyvens jo išveistas gyvūnas. Šuniuką jis parduoda iš savo namų, parodo šuniukų mamą.

Atsakingas šunų veisėjas noriai bendrauja su naujaisiais šeimininkais ir negaili patarimų. Parduodamas šuniuką, veisėjas iškart atiduoda savininkams gyvūno kilmės dokumentus, pasirašo su jais pirkimo – pardavimo sutartį.

Nepirkite šuns...

Nepirkite šuns „daugykloje“, prekyvietėje. Nepirkite iš gailesčio, pagauti pirmo impulso, dėl prestižo, grožio ar mados. Nepirkite, suabejoję šunų veislyno bei veisėjo reputacija, jausdami veisėjo spaudimą greičiau apsispręsti. Nepirkite, norėdami kažkam padovanoti šuniuką.

ŠUNŲ „DAUGINTOJAI“

Ar „daugintojams“ rūpi gyvūnų gerovė?

„Daugintojų“ šuniukai neturi kilmės dokumentų. Jie tik panašūs į skelbiamos šunų veislės atstovus, bet tai nėra veisliniai šunys (šuns sveikatos pažyma – ne kilmės dokumentas!).

Jie neatitinka veislės standarto, netiriami dėl paveldimųjų ligų, jų tėvai ne visada žinomi.

Šuniukai dažniausia nesupažindinami su kitais gyvūnais, žmonėmis, pasaulio įvairove – „daugykloje“ nesirūpinama mažų šuniukų socializacija ir gerove. Tokie šuneliai gali turėti įgimtų ydų, būti neatsparūs ligoms. Jie dažniausia auginami antisanitarinėmis sąlygomis, neskiepijami ir neženklinami.

Kaip atpažinti „daugintojus“?

„Daugintojai“ gana dažnai laiko keletą šunų veislių. Šuniukus siūlo dažnai, vienu metu turi keletą šuniukų vadų.

Jie vengia parodyti, kokiomis sąlygomis auginami šuniukai. Slepia savo asmens duomenis, gyvenamąją vietą (siūlo šuniuką atvežti į kokią nors „sutartą vietą“).

Neparodo šuniukų tėvų, nepasirašo šuniuko pirkimo - pardavimo sutarties. Vengia mokesčių ir atsakomybės.

Kaip neapsirinkti?

Domėkitės patinkančios šunų veislės kilmės istorija ir paskirtimi.

Konsultuokitės su kinologais (šunų mylėtojų klubų yra kiekviename mieste, informacija www.kinologija.lt), lankykitės šunų parodose, neskubėkite pirkti augintinio.

Sužinokite, kokie LKD šunų veislynai veisia jums patinkančios veislės šuniukus, apsilankykite veislyne.

Augintinį pasirinkite labai atsakingai ir taip pat atsakingai auklėkite bei auginkite.

G.Kavaliauskaitės nuotr.

Apie šunų „daugintojus“ ir gyvūnų gerovės pažeidimus raginame pranešti VMVT nemokamu telefonu 8 800 40 403 arba el. paštu vvt@vet.lt.