Laisvalaikis su šunimi: lėkščiasvydis

2015 Vasaris 10 d.

 

Frisbee, arba lėkščiasvydis, pasaulyje tampa vis populiaresnis.

Daugelis šunų mėgsta žaisti lėkščiasvydį, tačiau tik nedaugelis taisyklingai moka sugauti skriejantį diską. Šiek tiek kantrybės, įgūdžių tobulinimo ir jūs su savo augintiniu išmoksite šio labai linksmo ir azartiško žaidimo. Lėkščiasvydis – viena populiariausių šunų sporto šakų Australijoje, JAV.

Prieš pradedant mokytis

Keletas pagrindinių taisyklių, kad šio žaidimo mokymasis neapkarstų ir būtų išvengta traumų:
1.    Šuo jau turėtų mokėti komandas „Pas mane“, „Ateik“.
2.    Būtinos dažnos pertraukėlės per užsiėmimą, ypač jei šuo yra jautrus, baikštus ar sunkiau valdomas, kai įsiaudrina.
3.    Neleiskite augintiniui kramtyti, graužti disko.
4.    Užsiėmimo trukmė rekomenduojama ne ilgesnė nei 1 valanda, nes šuns širdžiai, stuburui, kojų raumenims, sąnariams ir raiščiams tenka didelis krūvis bėgiojant, atsispiriant nuo žemės, atliekant šuolius ore.

Yra keli mokymosi lygiai, priklausomai nuo to, ar šuo moka gaudyti: kamuolį, lėkštę ar kitą kokią tam skirtą priemonę.

Jei šuo dar to nemoka:
1.    Išmokykite savo keturkojį sugauti, pagriebti jam metamus įvairius žaislus (skirtus tik šunims).
2.    Paskui mokykite jį atiduoti sugautą „grobį“, nes vėliau to prireiks mokant paleisti iš nasrų sugautą lėkštę: numetant ją ant žemės ar atiduodant šeimininkui į rankas.
3.    Svarbu išmokti taisyklingai laikyti rankoje diską, nes nuo to priklauso skridimo trajektorija.
Jums reikės pievos (laukymės), daug kantrybės ir mažiausiai dviejų diskų. Tinkamiausi tie, kurie pagaminti šunims iš specialios gumos. Žmonėms žaisti skirtos lėkštės netinka, nes jos gaminamos iš plastmasės (šuo ją sukanda stipriai, todėl lūžta, atskilusios atplaišos ir likę lėkštės aštrūs kampai gali sužaloti nasrus). Dabar yra didelis pasirinkimas šunims skirtų diskų: jie lengvi, gana minkšti ir saugūs. Gaudydami jiems pritaikytas lėkštes šunys nepatiria nemalonių pojūčių ir išvengia nasrų traumų.

Pradžiamokslis jauniems šunims

Supažindindami augintinį su lėkšte, kaskart stenkitės, kad jis šuniui asocijuotųsi su kažkuo pozityviu, pavyzdžiui:
1.    Pažaiskite su disku prieš maitindami šunį.
2.    Padėkite diską ant žemės ir ant jo išdėliokite šuns mėgstamų skanėstų, leiskite tai suėsti savo augintiniui.
3.    Žaiskite žaidimą „virvės traukimas“, tik šiuo atveju vietoj virvės naudokite diską. Leiskite savo šuniui smagiai tampyti jūsų rankose laikomą lėkštę, o tuo tarpu galite: ją švelniai patraukti, pasukti, kilstelėti ar nuleisti. Šiose varžytuvėse visada turi laimėti šuo, gaudamas savo „grobį“.
4.    Paskatinkite ir pagirkite bet kokį šuns elgesį, rodantį susidomėjimą ir norą pažaisti su nauju žaislu.
5.    Yra šunų, kurie sugriebę „grobį“ įnirtingai jį gina. Tokiu atveju žaisdami naudokite du diskus: kai sugauna vieną, parodykite jam antrąjį. 99 % šis vilkiūkštis mes pirmiau turėtą diską ir puls prie antrojo. Šitaip išvengsite konfliktinės situacijos ir padidinsite augintinio pasitikėjimą jumis bei azartą šiam žaidimui.

Pratimai, padėsiantys išmokti abėcėlę

1. Mokymas sugauti (pagriebti) diską. Stovėdami ramiai laikykite lėkštę horizontaliai žemės paviršiui, šuns snukio lygiu. Tada leiskite jam pačiupti diską, esantį jūsų rankoje. Po kelių sekundžių duokite šuniui komanda „Mesk“ ir švelniai ištraukite „grobį“ iš nasrų. Tada iškart džiaugsmingai pagirkite ir paskatinkite skaniuku.

2. Bėgti ir pagauti. Padarykite viską taip pat kaip pirmame pratime, tik šį kartą nestovėkite vietoje, o judėkite lėtai nuo šuns, ratu aplink savo ašį. Pagirkite keturkojį kaskart, kai jis pačiups ir atiduos diską.
3. Pašokti ir sugauti. Laikykite lėkštę stovėdami, jau šiek tiek aukščiau šuns snukio lygio, horizontaliai žemės paviršiui. Skatinkite jį pašokti ir pagriebti diską. Kai tik jis perpras, ko norite, sunkinkite šią užduotį. Tegul jis pagauna lėkštę jums judant nuo šuns (tuo pačiu principu kaip antrame pratime).
Pastaba: jei jūsų šuo turi labai stiprų grobio saugojimo instinktą, žaiskite su dviem diskais, kaip buvo aprašyta anksčiau.


Žaidimai pažengusiesiems

1. Ridinėjimas. Kad išmokytumėte augintinį gaudyti judančią (skriejančią) lėkštę, pirma mokykite jį pagauti ir atnešti žeme riedantį kamuolį, paskui – lėkštę. Šis pratimas išugdo įprotį pastverti judantį (žeme ar oru) diską ir jį pakelti.

2.Disko metimo ir ridinėjimo variacija. Atsitraukite kelis žingsnius nuo šuns, tada ramiai, lėtai išmeskite diską jo akių lygiu, paraleliai žemės paviršiui (rankos judesys turi būti toks, kad, rodos, tuoj diskas riedės žeme). Tegu lėkštė nuskries vos kelis metrus. Būkite atsargūs, kad mesdami diską neužgautumėte šuns. Nesijaudinkite, jei iš pradžių jūsų keturkojis pačiups jau ant žemės nukritusią lėkštę. Gali prireikti net šimto metimų, žinoma, ne per vieną užsiėmimą, kol galiausiai jis pagaus ore skriejančią lėkštę. Būkite kantrūs.

3. Žemė – oras. Kai šuo perpranta žaidimo esmę, galite žengti toliau – ugdyti ir tobulinti jo įgūdžius: reakciją, greitį ir norą gaudyti ore lekiančią lėkštę. Tam galite naudoti (kurti) įvairius aptartų pratimų derinius.

Pastaba: aptarti pratimai tinka ne tik jauniems, bet ir suaugusiems šunims. Mokant jauniklius svarbu jų neišvarginti (fiziškai ir emociškai), todėl rekomenduojama pratimą kartoti 3-4 kartus. Svarbu neskubėti, viską daryti nuosekliai.

Šie pratimai gali būti atskiros, linksmos pamokėlės – žaidimai.

Parengė Justina Juškevičiūtė pagal http://www.wikihow.com/Teach-a-Dog-How-to-Catch-a-Frisbee

A. Matiukaitės, š. E.ringis ir K. Piotrovska nuotr.