Lietuvos vaikai sukūrė „Gyvūno teisių knygą“

2022 Gegužė 25 d.

 

Lietuvos kinologų draugijos Mokymo centras kasmet rengia respublikinius vaikų kūrybos konkursus. Jau vyko konkursai „Mano svajonių šuniukas“, „Svajonių šuniuko dubenėlis“, „Svajonių šuniuko žaislas“. Pasaulinės gyvūnų globos dienos proga buvo organizuotas nuotolinis vaikų piešinių konkursas „Myliu savo augintinį“.

„Visuomenės švietimas gyvūnų gerovės klausimais gali vykti įvairiai. Svarbiausia, kad gyvūnų gerovės žinutė pasiektų ir mažus, ir suaugusiuosius. Ir kad būtų patraukliai, įdomiai pateikta, o tam ypač tinka kūrybiniai konkursai vaikams ir jaunimui, nes į juos įsitraukia ne tik vaikai, bet ir mokytojai, vaikų tėvai. Seimas šiuos metus paskelbė Gyvūnų gerovės metais, todėl mintis, kad pradinių klasių mokiniai sukurtų „Gyvūno teisių knygą“, mūsų komandai pasirodė prasminga ir įdomi“. Mūsų idėją palaikė ir Žemės ūkio ministerija bei  Vilniaus kolegija“, – sakė Lietuvos kinologų draugijos Mokymo centro vadovė Daiva Kvedarienė.

Šis konkursas tapo puikia galimybe skleistis vaikų kūrybiškumui, tinkama proga skatinti meilę gyvūnams, svarbiu akcentu aiškinant vaikams apie gyvūnų teises ir žmonių pareigas.

„Norėjome, kad vaikai susidomėtų gyvūnų gerove. Kad sužinotų, ką reiškia „Penkios gyvūnų laisvės“. Kad klasėje apie tai pasikalbėtų ir iš mokytojos išgirstų, kaip gimsta knyga, kad taptų jos autoriais, iliustratoriais. Kvietėme ne šiaip nupiešti savo šuniuką ar katytę, bet susimąstyti, kada ir kodėl gyvūnas augintinis būna laimingas. Dabar Mokymo centras tapo tikra gyvūnų gerovės biblioteka (ant stalų ir palangių – daugiau kaip 140 knygelių) – auga gyvūnus mylinti, atsakingų vaikų karta“, – konkurso rezultatais džiaugėsi LKD projektų vadovė Dovilė Masalskaitė.

Vaikų knygelėse regime naminius ir laukinius gyvūnus. Tai svarbu, juk ir laisvėje gyvenantys gyvūnai turi tokias pačias teises. Knygose vaikai vaizduoja ir savo šeimą, namus – pačią saugiausią aplinką mylimiems gyvūnams. Vaikų piešiniuose žmonės nupiešti besišypsantys: turi gyvūną – esi laimingas. Svarbiausią mintį – mes atsakome už gyvūnų laisves ir teises – vaikai išreiškė piešdami įvairiomis technikomis, karpiniais, kitais būdais, išraiškos priemonių pasirinkimo niekas nevaržė.

„Gyvūnų gerovės metams paminėti mūsų Mažeikių Kazimiero Jagmino pradinės mokyklos mokinių tarybos nariai paskelbė akciją „Prisidėk ir tu“. Akcija buvo sėkminga, dauguma įsitraukė į šią savanorystę, todėl apsilankėme Mažeikių gyvūnų prieglaudoje ir perdavėme surinktas dovanas. Jūsų paskelbtas konkursas – mūsų veiklos tęstinumas. Buvo proga dar kartą padiskutuoti apie gyvūnų poreikius ir laisves. Ačiū už galimybę...“, – ranka rašytą laišką prie savo mokinių sukurtos knygos pridėjo mokytoja Renata Klemenienė. Organizuojant mokinių kūrybos konkursus labai svarbus vaidmuo tenka mokytojams. Padedami mokytojų vaikai sužinojo ne tik apie gyvūnų gerovę, bet ir kaip gimsta knyga, kas yra knygos viršelis, nugarėlė, metrika, kaip susegami puslapiai. 

Jaunųjų autorių, leidėjų ir spaustuvininkų knygas vertino Vilniaus kolegijos Menų ir kūrybinių technologijų fakulteto Mados dizaino katedros vedėja Silvija Grušnienė, projektų ir kompetencijų plėtros skyriaus vedėja Miglė Pilvelytė, LKD Mokymo centro vadovė Daiva Kvedarienė. Vertinimo kriterijai buvo meniškumas, estetika, formos ir turinio originalumas, temos atskleidimas. Buvo vertinama pagal vaikų amžiaus grupes, skirta specialių nominacijų atskiroms knygoms.

Visos vaikų sukurtos knygos labai vertingos, kai kurios bus eksponuojamos Lietuvos kinologų draugijos renginiuose, miestų bibliotekose, kitose edukacinėse erdvėse. Mokytojai ir visi dalyviai iki birželio 3 d. el. paštu gaus padėkos raštus, prizus išsiųsime paštu.

Konkursą globojo Žemės ūkio ministerija. Partneris – Vilniaus kolegijos Menų ir kūrybinių technologijų fakulteto Mados dizaino katedra. Rėmė zoologijos prekių tinklas „Kika“.

Dėkojame visiems, sveikiname konkurso laureatus!

Guodos Kavaliauskaitės nuotr.