„Mozaika“ – su iliuzionistais, dailininkais ir šunimis

2015 Birželis 26 d.

 

Jeigu jūsų paklaustų, kas yra mozaika, turbūt atsakytumėte, kad tai margaspalvis, linksmas kūrinys, arba vaizdas, sukurtas iš mažų gabaliukų. Tačiau jeigu šį klausimą užduotume vilniečiui Virginijui Labinui, jis pirmiausia pagalvotų apie vaikų vasaros stovyklą „Mozaika“.

Pokalbis su Aukštadvaryje prie Navos ežero įsikūrusios stovyklos koordinatoriumi V.Labinu apie antrus metus vykstančią vaikų vasaros stovyklą.

– Kas stovyklauja „Mozaikoje“?

– Birželio viduryje keturių gandrų kaimo turizmo sodyboje prie ežero mes jau antrąkart surengėme pažintinę kūrybinę vaikų vasaros stovyklą. Ji skirta 7-12 metų vaikams iš visos Lietuvos. Stovykloje siekiame supažindinti vaikus su įvairiomis menų technologijomis, kad kiekvienas galėtų ugdyti savo gebėjimus, kurdamas įvairius darbelius, padedamas mūsų stovyklos menų vadovė Jolitos Stapurevičiūtės (ji ir LKD mokymo centro savanorė – Red.), susipažinti su šokio menu kartu su mokytoju Arūnu Polionovu bei stovyklos svečiais – profesionaliu žonglieriumi, iliuzijos meistru, dailininku, iliustratoriumi, knygų autoriais. Taip pat daug dėmesio skiriame vaikų saugaus laisvalaikio įgūdžių formavimui – mus sieja sena draugystė su Lietuvos kinologų draugijos Mokymo centru bei Vilniaus visuomenės sveikatos biuro specialistais.

– Ar šiemet kartojosi pernykštis stovyklos scenarijus? O gal vaikai patyrė kažką naujo?

– Kasmet viskas būna nauja! Šiemet stovykla gyveno stebuklinga cirko nuotaika. Pirmąjį vakarą vaikai su žonglieriumi Mantu Markevičiumi mokėsi pasigaminti žongliravimo kamuoliukus ir jais atlikti keletą linksmų triukų, o paskutinįjį vakarą – paslaptingą atsisveikinimo vakarą – stovyklautojai pasinėrė į užburiantį iliuzijos pasaulį kartu su iliuzionistu Arvydu Stoniu. Su A.Stoniu vaikai mokėsi atlikti triukus, o vėliau surengė linksmą šou.

Stovykloje netrūko kūrybinių dirbtuvių – su knygų iliustratoriumi Pauliumi Juodišiu kūrėme smagią muzikinę istoriją, dailininkas Žilvinas Lidžius išmokė tapyti ant medžio, o muzikantas Dominykas Norkūnas kartu su vaikais kūrė muzikinę improvizaciją. Ją atliko spragsėdami, plodami ir niūniuodami.

Taip pat su mokytoja Jolita Stapurevičiūte vaikai mokėsi pirografijos technikos (medžio ir odos dirbinių puošyba – Red.) ir gaminosi atsiminimų knygutes. Taip pat iš spalvotų kamštelių dėliojo mozaikas, gamino antspaudukus ir iš jų kūrė aplikacijas. Iš antrinių žaliavų kūrė paslapčių dėžutę bei gamino „ledinukiškus sausainius“. Mes visada daug dėmesio skiriame edukacijai – saugiam elgesiui mus supančioje aplinkoje ir su nepažįstamais gyvūnais. Šiemet skautai žygyje vaikus mokė miško paslapčių, o supažindinti su šunų elgesiu jau trečius metus atvyksta LKD Mokymo centro darbuotojai su specialius elgsenos testus išlaikiusiais savo augintiniais.

– Ką įdomaus vaikams „papasakojo“ ir parodė šunys?

– Šįkart į stovyklą kartu su LKD Mokymo centro komanda atvyko „Smart dog“ šunų dresavimo mokyklos specialistai. Užsiėmimo metu vaikai sužinojo, kuo šunys skiriasi nuo kitų gyvūnų, kaip reikia tinkamai juos auginti, sugyventi ir dresuoti. Taip pat sužinojo, kaip yra mokomi pasienio kinologų šunys ir kokius darbus jie padeda atlikti.

Tokių susitikimų vaikai nepamiršta. Po pamokėlės net patys nedrąsiausieji norėjo bendrauti su šunimis, o tie, kas namie augina šuniukus, užpylė Mokymo centro darbuotojus klausimais apie savo keturkojus draugus: kaip auklėti, kaip prižiūrėti. Vaikai dalijosi patirtimi ir, svarbiausia, puikiai įsidėmėjo, kas yra gyvūnų gerovė, kaip svarbu elgtis atsakingai. Galimybe dalyvauti užsiėmimuose su kinologais džiaugėsi ir stovyklos darbuotojai.

Mes visada iš anksto supažindiname vaikų tėvelius su užsiėmimų turiniu, paaiškiname, kuo tai bus naudinga. Tenka pripažinti, kad vis daugiau tėvelių taip pat susidomi šia veikla ir leidžia vaikams, turintiems baimių, prižiūrint Mokymo centro darbuotojams, patiems apsispręsti dėl kontakto su šunimis.

Manome, jog tai labai svarbu formuojant atsakingą jaunų žmonių požiūrį į naminius gyvūnus, tinkamą jų elgesį, jau nekalbant apie tai, kad būdami šalia šunų vaikai patiria tikrą džiaugsmą, o po to dar ilgai dalijasi su draugais savo patirtimi bei išgyvenimais.

Stovyklos „Mozaika“ nuotr.