Mokymo centro komanda: mėgaukis tuo, ką darai

2017 Liepa 21 d.

 

Jūsų vaikai keliaus, susipažins su profesijomis, sportuos... Visa tai ir dar daugiau siūlo vaikų vasaros stovyklos. Kai kurių stovyklų darbotvarkėje dar būna įrašas: jūsų vaikai susitiks su Lietuvos kinologų draugijos Mokymo centro komanda.

Turbūt jau supratote: Mokymo centro komandai ir vasarą darbų netrūksta – gerai, kad jai talkina kinologijos savanoriai. Be jų tikrai neišsiverstų, nes pagal Mokymo centro veiklos nuostatus edukaciniuose užsiėmimuose gali dalyvauti tik specialius egzaminus išlaikę šunys.

Todėl liepos 20 dieną „edukacinės misijos“ ėmėsi ką tik iš atostogų grįžęs, puikiai prie jūros pailsėjęs niūfaundlendas Lokis. O su juo kartu – komandos naujokas, neseniai egzaminą išlaikęs auksaspalvis retriveris Gongas.

Šunų vedlės Ingrida Stasytienė ir Veslava Citovič-Rul pasistengė, kad šunys smagiai, žaismingai kartu su Guoda Kavaliuskaitė pravestų stovyklautojams edukacinį užsiėmimą „Saugi vasara su augintiniais“.

Užsiėmimas vyko mokyklos sode, kuris labiau primena žalią parką. Ant spalvoto „parašiuto“ jaukiai įsitaisę stovyklautojai mokėsi, kaip saugiai pasisveikinti su šunimi, kaip elgtis su nepažįstamais gyvūnais, kokių klaidų nedaryti, netikėtai pasirodžius šuniui.

Pasak mus pasitikusios užsiėmimo organizatorės, Šiaurės licėjaus ugdymo vadovės Linos Kilčiauskaitės, kuri, kaip įprasta tokiais atvejais, pasirūpino vaikų tėvelių raštiškais sutikimais ir kitais leidimais, visa stovykla nuo ankstyvo ryto tik ir kalbėjo apie būsimą susitikimą su šunimis.

Šuniuko Skipio atšvaitai, nuotaikingi, vaikų amžiui pritaikyti MC pažymėjimai, kuriuos gavo kiekvienas vaikas ir mokytojų asistentės, prašymas papasakoti apie saugų bendravimą su šunimis broliukams ir sesutėms, pasikalbėti apie tai su tėvais.

Visa tai tradiciška, mums puikiai žinoma. Bet niekada nenumatysi vaikų klausimų ar netikėtos  jų reakcijos. Šunys ir tie, kas veda užsiėmimą, pasirengę daug kam.

Gyvūnų gerovė – dar vienas svarbus aspektas, kuris visada pabrėžiamas, susitikus su vaikais. Kaip prisiartinti prie gyvūno ir nesukelti jam streso, kurias vietas glostyti (kai kurie vaikai jau žinojo, kad galvos ir snukio srities negalima liesti).

Atrodytų, tokios paprastos užduotys: įpilti šunims į dubenėlį vandens, paduoti dubenėlį... Tačiau iš paprastų užduotėlių, nedidelių smulkmenų dėliojama svarbi dėlionė – vaikai mokosi globoti gyvūnus, yra pratinami elgtis pagarbiai ir atsakingai.

O iš šalies žiūrint, liepos 20-oji Šiaurės licėjuje, įsikūrusiame Žvėryne, ant Neries upės kranto, buvo idiliška: gražūs šunys, laimingi vaikai, saulė, daug žalumos... Tokiame fone Mokymo centro komandai beliko mėgautis tuo, ką daro.

Guodos Kavaliauskaitės nuotr.