Mokymo centro svečiai: norime pasinaudoti jūsų patirtimi

2015 Rugpjūtis 12 d.

 

„Kinologinis visuomenės švietimas yra vienas didžiausių mūsų organizacijos prioritetų“, – supažindindama su LKD Mokymo centro veikla, sakė MC vadovė Daiva Kvedarienė.

Po tarptautinių šunų parodų Druskininkuose, kur Mokymo centras taip pat organizavo šviečiamąją-pramoginę programą, dalis teisėjų dar liko Vilniuje ir rugpjūčio 10-ąją apsilankė Mokymo centre.

Susidomėję edukaciniais Mokymo centro užsiėmimais parodoje, teisėjai panoro daugiau apie tai sužinoti, juos atlydėjo LKD prezidentė Ramunė Kazlauskaitė. 

„Šviesdami visuomenę, o ypač vaikus, formuojame atsakingą požiūrį į visus naminius gyvūnus. Kas, jei ne mes, turime užauginti naują šunų mylėtojų kartą? – svečių klausė Mokymo centro vadovė. – Praėjusį pavasarį gautas vyriausybinis apdovanojimas mums dar kartą priminė: visuomeninė organizacija pirmiausia turi siekti ne siaurų vidinių tikslų, o būti socialiai atsakinga. Mus pripažino. Mumis patikėjo“.

Į susitikimą atvykę tarptautiniai šunų teisėjai Cathy ir Sean‘as Delmar‘ai iš Airijos bei kolumbiečiai Aida Rivera Franco ir Juan Alberto Grillo susipažino tik su kai kuriomis Mokymo centro veiklomis, nes viską aprėpti būtų reikėję daugiau laiko.

Svečiai gerai įvertino Mokymo centro nemokamų paskaitų ciklą „Noriu šuns: kaip išsirinkti tinkamiausią?“ Juos nustebino Jaunųjų kinologų studija - kassavaitiniai užsiėmimai įvairaus amžiaus vaikams, edukacinės-pramoginės programos bendruomenių šventėse.

Airijos kinologų klubo vadovo Sean‘o Delmar‘o nuomone, LKD Mokymo centras kuria šiuolaikišką kinologiją, šią patirtį jo vadovaujama organizacija norėtų perimti.

Atvykusiųjų įsitikinimu, kinologinis švietimas keičia požiūrį į pačią kinologiją. Tai svarbu ne tik Lietuvos, bet daugelio šalių šunų mylėtojų susivienijimams – per švietimą visuomenė pajunta ir patiki, kad kinologų organizacijos yra atviros. Kad jos ne vien veisia šunis ar organizuoti parodas, bet rūpinasi gyvūnų gerove, kuria harmoningus žmonių ir gyvūnų santykius.

Savo edukacinį projektą – užsiėmimus pradinių klasių mokiniams pristatė ir svečiai iš Kolumbijos. Šią veiklą jie planuoja taip, kad mokyklos ar mokymosi fobijų turintys vaikai, padedami šunų, lengviau pritaptų neįprastoje aplinkoje. Šaime projekte dalyvauja ir šunys, ir kiti gyvūnai – naminiai gyvūnai augintiniai padeda vaikams atsikratyti baimių.

Svečiai pasiūlė bendradarbiauti, keistis patirtimi. Jų manymu, Mokymo centro sukurtos kinologinio švietimo metodikos yra universalios, jos gali būti taikomos ir kitose šalys.

Guodos Kavaliauskaitės nuotr.