Mylimam augintiniui – paskutinė dovana

2015 Lapkritis 15 d.

 

Kartais tenka kalbėti apie dalykus, apie kuriuos nesinori net galvoti. Vienas jų – eutanazija. Sprendimas, kurį sunku priimti mylinčiam šeimininkui. Bet kartais eutanazija – paskutinė, apsauganti nuo kančių, dovana, kurią galite suteikti savo augintiniui.

Taigi, ką reikėtų žinoti apie eutanaziją?

Pirmiausia nepamirškite, kad kiekvienas atvejis yra individualus ir reikalauja objektyvaus įvertinimo.  Tai padaryti gali padėti veterinarijos gydytojas arba kitas asmuo, kuris nusimano apie šunis ir – tai labai svarbu – nėra emociškai įtrauktas į situaciją. Išlaikyti blaivų protą ir kritinį mąstymą gali būti labai sunku, tačiau sudėtingu atveju tai būtina dėl jūsų augintinio gerovės. Štai keletas būdų, leisiančių objektyviai įvertinti padėtį.

Nepamirškite: gyvūnai gyvena šia diena, šiuo momentu.  Viena nuostabiausių gyvūnų savybių – gebėjimas džiaugtis tuo, kas vyksta. Kaskart, kai grįžtame namo, mūsų šunys nesitveria džiaugsmu. Ir visai nesvarbu, kad namo grįžtame kasdien, kartais net po keletą kartų. Visai nesvarbu, kad už poros valandų vėl išeisime – šuo džiaugiasi tuo, kas vyksta dabar.

Ta pati taisyklė galioja ir gyvūnui susirgus – jie nesidžiaugia buvusiomis nuostabiomis dienomis,  nesvarsto, ką atneš ateitis. Jie blogai jaučiasi šiandien. Jei to nepamirštame, pasidaro lengviau matyti pasaulį jų akimis. O tai yra svarbiausia.

Atsakykite į keletą svarbių klausimų. Galbūt, atsakinėdami į juos raštu, arba kalbėadmiesi garsiai, lengviau suformuluosite mintis. Atsakymai gali palengvinti apsisprendimo naštą.

  • Kodėl aš manau, kad galbūt artėja laikas eutanazijai?
  • Ar turiu su eutanazija susijusių baimių. Jei taip, tai kokių?
  • Kieno interesais aš rūpinuosi (ar tik augintinio)?
  • Ką apie tai mano aplinkiniai?
  • Ar aš priimu sprendimą dėl augintinio gerovės, ar dėl savęs, nes nesu pasirengęs su juo atsisveikinti?

 

Gyvenimas – džiaugsmas ar našta? Šunys negali papasakoti, kaip jie jaučiasi, tačiau yra keletas būdų, padėsiančių įvertinti šuns gyvenimo kokybę.

Penkių gerų dalykų taisyklė. Įvardykite penkias mėgstamiausias augintinio veiklas. Užsirašykite jas. Kai šuo nebepajėgia įvykdyti trijų ar daugiau iš jų, jo (ar jos) gyvenimo lygis pasiekia tą stadiją, kai verta susimąstyti apie eutanaziją.

Geros ir blogos dienos. Kai augintinis vieną dieną jaučiasi geriau, kitą blogiau, sunku įvertinti  ilgalaikį progresą (ar regresą). Užrašai ar kalendorius, kuriuose žymimos tos dienos, kai šuo jaučiasi gerai, ir tos, kada ne, tokiu atveju labai naudingi. Jei blogų dienų skaičius tik auga, laikas apsispręsti.

HHHHHMM taisyklė. Šią taisyklę sukūrė veterinarijos onkologė Alice Villalobos.  Penkios H ir dvi M reiškia: skausmas, alkis, hidratacija, laimė, higiena (gebėjimas susitvarkyti su kūno išskyromis – seilės, šlapimas, išmatos), mobilumas ir daugiau (gerų dienų, nei blogų) (angl.: Hurt, Hunger, Hydration, Happiness, Hygiene, Mobility and More).

Kiekvieną faktorių reikia įvertinti nuo vieno iki dešimt balų skalėje. Jei dauguma faktorių vertinami 5 ar daugiau, rekomenduotina tęsti palaikomąjį gydymą.  Jei dauguma vertinimo balų yra mažiau, nei 5 – gydymo nebeverta tęsti.

Augintinio ligos kortelė. Užrašai, kuriuose fiksuotumėte šuns elgesio, sveikatos būklės, savijautos, apetito ir pan. ypatumus, praverstų tiek atvykus pas gydytoją, tiek priimant sprendimą jei prireiktų galvoti apie eutanaziją.

Pagal užsienio spaudą parengė Ugnė Nedzinskaitė, strp. spausdintas „Lietuvos žiniose“, 2015 11 14.

MC archyvo nuotr.