Naujas švietimo projektas „Atsakingo šeimininko akademija vaikams“

2022 Spalis 25 d.

 

Pasakę, kad vaikų ugdymo įstaigų, bibliotekų ir visuomeninių organizacijų sinergija gali būti labai naudinga, nieko nenustebinsime. Bet ar daug visuomeninių organizacijų inicijuoja nemokamus tęstinius švietimo projektus vaikams? Ko gero, nedaug. Lietuvos kinologų draugijos Mokymo centras, savo veiklą pradėjęs daugiau kaip prieš dešimtmetį, įvairių edukacinių projektų vykdė nemažai, o šį rudenį pasiūlė naujovę – tęstinį švietimo projektą „Atsakingo šeimininko akademija vaikams“.

Priminsime: „Atsakingo šeimininko akademija“ yra 5 nemokamų  paskaitų ciklas planuojantiems arba jau įsigijusiems šunį. Paskaitas skaito kinologijos, veterinarijos, šunų elgsenos, mitybos specialistai.

„Stebėdami išaugusį poreikį šviesti ne tik suaugusius, bet ir mūsų mažuosius, atsižvelgę į tai, kad 2022 metus Seimas paskelbė Gyvūnų gerovės metais, nusprendėme „transformuoti“ suaugusiųjų AŠA ir pritaikyti ją vaikams. Juo labiau, kad ne kartą stebėjome „šeimyninį AŠA“, kuomet į paskaitas Alytuje, Vilniuje, Marijampolėje ar kituose miestuose ateina visa šeima. Tai labai sveikintina, nes gyvūnas augintinis yra ne „kažkieno“, o visos šeimos narys ir visa šeima už jį atsakinga“, – apie švietimo projektą sako LKD Mokymo centro projektų vadovė Dovilė Masalskaitė.

Ką patyrė vaikai, mokytojai ir bibliotekos darbuotojai? 

„Buvo įdomu sužinoti apie penkias gyvūnų laisves. Patiko atsakinėti į klausimus, išmąstyti, nors kažko ir nežinojai. Sužinojau, kaip reikia juos auginti ir kuo ypatingos šunų veislės. Šunų temperatūra didesnė negu žmogaus. Patiko klausytis apie šunų kūno kalbą. Sužinojau, kaip reikia elgtis, kada galima glostyti, o kada negalima. Kaip reikia rūpintis šuniuku, labai svarbi ir jo sveikata. Kieme visiems pasakysiu, kad rinktų šuniukų kakus. Labai patiko mokytoja, labai įdomios skaidrės. Labiausiai patiko, kai pasakojo apie auksaspalvį retriverį, nes jį labai norėčiau turėti. Dabar žinosiu, ką daryti, kai atbėga nepažįstamas šuo. Buvo nauja tai, jei šuo su geltonu kaspinu, tai reiškia, kad jam reikia erdvės. Buvo įdomu, kaip šunys supranta žmones, jų elgesį. Labiausiai patiko susipažinti su šuniukų jausmais ir kaip jie draugauja su žmogumi“. Štai tokie Vilniaus Prano Mašioto pradinės mokyklos 4 c klasės mokinių įspūdžiai, pasibaigus vaikiškai (o gal vis dėlto nevaikiškai?) „Atsakingo šeimininko akademijai“.

Kiekvieną antradienį kartu su savo mokytojomis Tuskulėnų gimnazijos dvi ketvirtos klasės ir Vilniaus Prano Mašioto pradinės mokyklos ketvirtokai rinkdavosi Vilniaus m. savivaldybės centrinėje bibliotekoje „Saulutė“.

Mokytojos Jolitos Petkevičienės nuomone, „AŠA vaikams“ buvo labai gerai apgalvota: „Nuoseklūs žingsniai. Įdomios skaidrės. Aišku, norėjosi ir gyvo susitikimo su šuneliu, kad vaikai iškart pritaikytų žinias, įvertintų šunelio kūno kalbą. Paskutinį užsiėmimą buvo ir pajudėjimo, to reikia, nes vaikams sunku ilgai nusėdėti. Naudinga įterpti kokią praktinę užduotį, kaip buvo pirmame užsiėmime, kai visi susidomėję dėliojo gyvūnų laisvių dėlionę. Džiaugsimės, jeigu šiuos užsiėmimus vainikuos protmūšis ir gruodžio šešioliktą bus galimybė susitikti su šunimis tarptautinėje šunų parodoje Litexpo“.

„Įdomiausia buvo sužinoti apie šunų veisles, ką pasako šunų judesiai, kaip „susikalba“ šuniukai. Vaikai man sakė, kad norėtų dar daugiau sužinoti įdomybių apie šunis, kad būtų pristatymuose ir pamokančių filmukų. Taip pat jie norėtų daugiau išgirsti ir apie kates“, – mintimis apie projektą dalijosi Tuskulėnų gimnazijos 4 b klasės mokytoja Vida Baublytė.

Vilniaus m. savivaldybės centrinės bibliotekos „Saulutė“ vyresnioji bibliotekininkė Renata Lipskienė, paklausta, ar bibliotekai tai nebuvo papildomas krūvis, pabrėžia, kad tikrai ne: „Ir vaikams, ir mokytojoms, ir mums, bibliotekos darbuotojoms, tokios žinios yra naudingos. Vaikai daug įsiminė, užsiėmimai jiems davė peno pamąstymams. Manau, sustiprėjo suvokimas, kad gyvūnas augintinis – ne vien žaidimams, kad tokiai Kalėdų dovanai turime pasakyti ne!. Atvykę į užsiėmimus vaikai apžiūrėdavo čia veikiančias parodas, susipažino su bibliotekos aplinka. Nemažai vaikų taps būsimaisiais, o kai kurie jau yra mūsų skaitytojai“. 

„Atsakingo šeimininko akademija vaikams“ savo durų neuždaro. Tai tik pradžia. Lapkričio mėnesį dar trys pradinukų klasės pradės lankyti šiuos LKD Mokymo centro užsiėmimus, nes vaikai „atranda“ kitokią edukaciją; gyvūnų gerovę pradeda suvokti daug giliau ir apie tai kalbėti šeimoje bei su draugais; „jaukinasi“ bibliotekos erdvę ir sugrįžta į ją kaip skaitytojai. Nepamirškime ir sustiprėjusios vaikų savivertės, juk jie – būsimieji arba jau esantys atsakingi gyvūnų šeimininkai.