Šunims padėkoti turime ir už labai žemiškus dalykus

2021 Balandis 22 d.

 

Artėjant balandžio 24-ajai, visuotinei Šuns dienai, kurios iniciatorė yra Lietuvos kinologų draugija, šunims norisi skirti pačius gražiausius žodžius. Norisi juos dar labiau pažinti, mokytis iš jų ir kuo daugiau laiko praleisti drauge. Šunims turime už daug ką padėkoti. Pasakyti ačiū turėtume netgi už labai žemiškus dalykus.

... už puikų darbą

Ar šunys gali tapti verslo partneriais? Naujosios Zelandijos gyventojai jums tikrai pasakytų, kad taip! Šioje šalyje šunų aviganių yra apie 200 tūkstančių, dauguma jų borderkoliai, prižiūrintys labai dideles galvijų bandas. Bandoje kartais būna daugiau kaip 7 000 avių, ją prižiūri 2 piemenys ir 10 borderkolių. Taigi, vienas šuo prižiūri per septynis šimtus avių! Nepaprastai įdomu stebėti, kaip šunys reguliuoja avių judėjimą, kad nesusidarytų spūsčių, nenukentėtų mažesnės ar silpnesnės avys.

Borderkoliai – šios šalies avininkystės simbolis. Apie juos kalba labai pagarbiai ir stato paminklus. Metai, kuomet šalyje gimsta mažiau aviganių šuniukų, avių augintojams yra blogi.

... už skanų alų

Čekija garsėja alumi. Už vieną puikaus alaus rūšį čekai dėkingi šuniui. Tai „Chodovar" alus, kurio sukurta ne viena rūšis, ir ant visų etikečių - šuo. Pasak legendos, Chodova Plana olose tryško stebuklingi šaltiniai. Vieną tokį šaltinį aptiko Albi, į Labradoro retriverį panašus šuo. Savo šeimininką jis atvedė prie olos, iš kur tryško ne vanduo, o tikrų tikriausias alus! Gandas apie stebuklingą gėrimą pasklido, vietovė išgarsėjo ir tapo aludarių traukos centru. Ne vieną šimtmetį olų rūsiuose čekai gamino ir dabar tebegamina Chodovar alų. Manoma, jog puikų skonį alui suteikia skaidrus aplinkinių šaltinių vanduo, tačiau visi nori tikėti ir šuns legenda. Vakare, kai pabaigia darbus, kai kurie aludariai ir dabar pripila alaus dubenėlį – palieka jį Albi . Ryte jis būna tuščias – Albi dvasia gyva, ji vis degustuoja, ar nesuprastėjo čia verdamas alus. Chodovaro darykla įkūrė alaus muziejų, aludę, restoraną, viešbutį. Net pradėjo teikti grožio procedūras – šuniško alaus vonias, kuriose išsimaudžius, oda tampa švelnutėlė, o nuotaika – pakili.

... už naują medžiagą

Šuns dėka išrasta sulimpanti medžiaga, be kurios neįsivaizduotume šiuolaikinių rūbų ir apavo. Ji pakeitė sagas, užtrauktukus, batų raištelius. George de Mestral (1907-1990), šveicarų inžinierius ir mokslininkas, ne išrado naują medžiagą, o nukopijavo ją iš gamtos! Išradėjui  genialią mintį pakišo jo šuo ir piktžolės! Šiandien VELCRO gamyklų tinklas apraizgęs visą pasaulį, išradimas atnešė ponui Mestral šlovę ir sukrovė milijonus. Jeigu išradėjas būtų gyvas ir norėtų išrėžti padėkos kalbą, pirmiausia turbūt pagerbtų savo pointerį. Jei ne jis, naujoji medžiaga nebūtų atsiradusi. Atostogaudamas su mylimu augintiniu Šveicarijoje, G.de Mestral mėgo žygius į kalnus. Tačiau smagias iškylas vis apkartindavo usnys – vyriškis negalėjo paleisti augintinio laisvai pabėgioti, nes kailis aplipdavo bjaurių piktžolių graižais. Pargrįžęs iš vienos tokios iškylos ir šiaip taip iškrapštęs usnis, inžinierius atidžiai jas apžiūrėjo. Nepatingėjo ištirti  mikroskopu. Supratęs, kas ir kaip sukimba, sukūrė analogišką medžiagą. 1948 m. Prancūzijoje buvo pagaminti bandomieji lipios medžiagos metrai, o vėliau jis patentavo savo naujieną, pavadindamas ją VELCRO (prancūzų k. velours – veliūras). Kai segatės striukę, batus ar rankinę, prisiminkite pointerį ir gudrųjį jo šeimininką.

...ir net už „geruosius“ mikrobus!

Apie tai, kad šunis laikantys žmonės rečiau sega neurozėmis, širdies, kraujagyslių, peršalimo ligomis, yra judresni ir žvalesni, žinoma seniai. Šunys sunormina mūsų kraujospūdį, mažina nerimą, suteikia džiaugsmo. Tačiau mokslininkai taip pat nustatė, kad mums naudingi ir šunų mikrobai. Pasirodo, šunys apsaugo vaikus nuo žarnyno infekcijų. Australijos mokslininkė Jane Heyworth teigia, kad skrandžio ir plonosios žarnos gleivinės uždegimu rečiau serga vaikai, kurių namuose yra šuo. Mokslininkai ištyrė 4-6 m. amžiaus 965 vaikus. Paaiškėjo, kad vaikai, kurių namuose gyveno šuo arba katė, 30 proc. rečiau skundėsi pilvelio negalavimais.

Pexels.com nuotr.

Daugiau apie Šuns dieną: https://www.facebook.com/sunsdiena