Pareiga rūpintis gyvūnų gerove

2015 Vasaris 4 d.

 

Gyvūnai yra juslios būtybės, kurios jaučia skausmą, kenčia, turi savo poreikių.

Europos Sąjungoje pripažįstama gyvūnų gerovės svarba etiniu, socialiniu bei ekonominiu požiūriu. Atsižvelgiant į mokslo pasiekimus ir naujoves, siekiama kuo aukštesnių gyvūnų gerovės standartų.

Gyvūnų gerovės privaloma paisyti gyvūnų laikymo, naudojimo, transportavimo, pardavimo ir kitais atvejais.

XX a. pabaigoje Jungtinėje Karalystėje buvo įkurta Ūkinių gyvūnų gerovės taryba (The Farm Animal Welfare Council (FAWC), kuri paskelbė pirmąsias svarbias rekomendacijas, dabar žinomas kaip Penkios gyvūnų  laisvės:

• Laisvė nuo troškulio ir alkio -  turėti priėjimą prie gėlo vandens, pašaro atsižvelgiant į gyvūno rūšį, amžių, fiziologinę būklę ir, kad būtų patenkintas vandens ir maisto medžiagų kiekis gyvūno normaliai kondicijai ir sveikatingumui palaikyti.

• Laisvė nuo nepatogumo - užtikrinti tinkamą aplinką, įskaitant pastogę, apsaugą nuo nepalankių oro sąlygų.

• Laisvė nuo skausmo, sužalojimo ir ligos – gyvūnams turėtų būti suteikiama veterinarinė pagalba, įskaitant prevencines priemones nuo ligų ir sužalojimų.

• Laisvė išreikšti normalų elgesį – atsižvelgiant į gyvūno rūšį turėti galimybę natūraliai elgtis, turėti pakankamai erdvės judėjimui, turėti galimybę turėti socialinius ryšius su kitais gyvūnais.

• Laisvė nuo baimės ir streso – gyvūnai turi būti prižiūrimi ir laikomi tokiomis sąlygomis, kad  išvengtų nereikalingo streso.

DĖMESIO: Pastebėjus gyvūnų gerovės pažeidimus (gyvūnas laikomas netinkamomis sąlygomis, neturi galimybės pasislėpti nuo nepalankių klimato sąlygų, sulysęs, kenčia alkį ar troškulį, kenčia nuo sužalojimų, ligų ir pan.) reikia kreiptis į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą.

Gyventojų pranešimai dėl gyvūnų sveikatingumo ir gerovės pažeidimų registruojami Valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje ir jos teritoriniuose padaliniuose:

visą parą veikiančia nemokama telefono linija  8 800 40 403;

internete – užpildžius elektroninę pranešimo formą: http://vmvt.lt/lt/top/praneskite.mums/;

raštu adresu: Siesikų g. 19, LT-07170, Vilnius;

faksu – (8-5) 249 1717.

Daugiau informacijos: http://vmvt.lt/lt/gyvunu.gerove/

Tomos Sereikatės nuotr.

 

 Myli šunis, patinka švietėjiška veikla, nori atlikti profesinę praktiką, turiningai praleisti laisvalaikį – prisijunk prie LKD Mokymo centro komandos! E. p. savanoriai@kinologija.lt.