Pirksiu veislinį šuniuką: ką turėčiau žinoti?

2020 Liepa 11 d.

 

Jeigu planuojate pirkti šuniuką LIETUVOJE iš Lietuvos kinologų draugijoje registruoto šunų veislyno, pasidomėkite, kokiam LKD klubui priklauso veislynas.

Pabendraukite su klubo atstovais, būtinai nuvykite į patį veislyną ir paprašykite parodyti ne tik visą šuniukų vadą, bet ir motiną kalę. Nenustebkite, jeigu šuniukų veisėjas jums užduos labai daug klausimų - tai atsakingo, gyvūnų gerove besirūpinančio žmogaus požymis. 

Pirkdami šuniuką kartu su juo turite gauti kilmės dokumentus su LKD ir FCI logotipais, įrašais apie šunelio tėvus ir protėvius, mikroschemos numeriu, patvirtintus LKD antspaudu ir atsakingo asmens parašu. Jeigu veisėjas jums sako, kad kilmės dokumentus atsiųs vėliau, dar nesutvarkė kažkokių formalumų - jis nėra patikimas ir geriau iš tokio žmoagus šuniuko nepirkti.

Nepamirškite: šuniukai identifikuojami mikroschemomis, o jų numeriai BŪTINAI atsispindi kilmės dokumentuose! Taip pat labai svarbu, kad LKD veislynuose veisiamiems šunims yra atliekami genetiniai tyrimai (DNR). Daugeliui šunų veislių yra privalomi ir sveikatos tyrimai - susipažinti su jais bei LKD šunų veisimo nuostatais jūs galite čia: https://kinologija.lt/lkd/dokumentai/reglamentai/ . Taip pat verta pasitikrinti, ar šunų veislynas yra Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos veislynų registre, tai jūs galite atlikti nuotoliniu būdu.

Taip pat patartina su veisėju pasirašyti šuns pirkimo-pardavimo sutartį (dviem egzemplioriais).

Apie jus dominančius LKD šunų veislynus galite sužinoti konkrečiame šunų mylėtojų klube, kurio narys yra šunų veisėjas – klubų sąrašai skelbiami www.kinologija.lt.

Šuns kilmės dokumento (LKD/FCI) pavyzdys čia: https://kinologija.lt/lkd/dokumentai/blankai/

...

Pirkdami veislinį šuniuką UŽSIENYJE pirmiausia pasidomėkite, ar jo kilmės dokumentus išdavė kuri nors iš Tarptautinės kinologų federacijos (FCI) šalių narių (pagrindinė tos šalies kinologų organizacija). Jei taip, šuniuko kilmės dokumentus pripažins ir Lietuvos kinologų draugija.

Jei šuniuko kilmės dokumentus išdavusios šalies kinologų organizacija nėra FCI narė, šios organizacijos išduoti šuniuko kilmės dokumentai Lietuvos kinologų draugijos parodose negalios, negalėsite su šunimi dalyvauti parodose, oficialiose varžybose. Negalėsite veisti ir gauti šuniukams LKD (FCI) kilmės dokumentus. 

Lietuvos kinologų draugija yra FCI narė, todėl savo veikloje vadovaujasi šios organizacijos šunų veisimo, dokumentų išdavimo, parodų organizavimo bei kt. reglamentais.

Ar šuniuko kilmės dokumentus išdavusi kinologų organizacija tikrai yra FCI narė, sužinoti labai paprasta – tereikia apsilankyti FCI tinklapyje www.fci.be.

Minėtoje svetainėje rasite ne tik Tarptautinei kinologų federacijai priklausančių kinologų organizacijų, bet ir šunų veislynų sąrašus. Apie konkretų šunų veisėją ir jo veisiamus šunis, be abejo, daugiausia sužinoti galima tos šalies kinologų organizacijoje.

Įsigyjant gyvūną užsienyje, eksportiniuose šuniuko kilmės dokumentuose (Export Pedigree) turi būti įrašyti pirkėjo - naujojo šuniuko savininko duomenys: vardas, pavardė, gyvenamosios vietos adresas. Su šuniuko veisėju taip pat reikia pasirašyti pirkimo – pardavimo sutartį. 

Kai kurių FCI šalių narių kinologų organizacijos šuniukams iš pradžių išduoda „šuniukų korteles“, o kilmės dokumentus įformina vėliau – įsigydami augintinį, tikslinkitės šią informaciją.

Parsivežant šuniuką labai svarbu turėti ES šuns sveikatos pasą; atkreipkite dėmesį, kada ir nuo kokių užkrečiamųjų ligų gyvūnas buvo paskiepytas.

Pirkdami šunį nesinaudokite tarpininkų paslaugomis, įsigykite augintinį tiesiai iš veislyno.

Parsigabenę šuniuką į Lietuvą, pateikite jo kilmės dokumentus ir registruokite Lietuvos šunų veislių knygoje, kad jam būtų suteiktas LŠVK numeris (tai galima atlikti įstojus į kurį nors LKD klubą).

Mes linkime įsigyti augintinį iš atsakingų, legaliai veikiančių, patikimų šunų veisėjų, o ne iš neaiškių organizacijų, perpardavinėtojų ar šuniukų „daugintojų“.

MES - UŽ ATSAKINGĄ VEISIMĄ! 

Pexels.com nuotr