Pozityvumo šleifas Žemynos progimnazijoje

2015 Spalis 13 d.

 

Spalio 12 dieną lyg bičių avilys dūzgiančioje Vilniaus Žemynos progimnazijoje sukiojosi keturi šunys: Amber, Lokis, Rėja ir Grotas. Čia vyko užsiėmimai su šunimis, viktorinos ir šunų pasirodymas. Norinčių visa tai pamatyti vaikų ir vėl buvo gerokai daugiau, nei Mokymo centro komanda turi pajėgumų.

„Organizuodami užsiėmimus su šunimis, orientuojamės į pradines klases, tačiau pastebėjome, jog to labai reikia ir vyresniems vaikams. Jie nuolat prašo, kad pas juos irgi ateitų šunys. Net pabrėžia: „Juk mes geri...“. Jau trečius metus mūsų progimnazijoje lankosi kinologai ir kaskart po jų apsilankymų sulaukiam vaikų nuliūdimo, kad kitos klasės dar neturėjo užsiėmimų su šuniukais“, – sakė susitikimų iniciatorė, progimnazijos psichologė Indrė Pajarskaitė.

Jos tvirtinimu, šunų pasirodymas mokykloje sukelia vien geras emocijas. Ir ne vien tarp vaikų, bet taip pat tarp mokytojų, kitų darbuotojų.

„Kai tik pamato praeinantį koridoriumi šunį, visi be išimties pradeda šypsotis. Nuvilnija susižavėjimo šūksniai, aikčiojimai ir bandymai „sumažintu“, meiliu balsu pašnekinti šunis, prisiliesti. Manau, kad vien šunų praėjimas nuo vieno taško iki kito palieka begalinį pozityvumo šleifą, o juk būtent to ir reikia mokyklose, – susitikimų su šunimis naudą aiškino mokyklos psichologė. – Antras dalykas, kurį pastebėjome: pamokėlių metu vaikai stengiasi valdyti save, laikytis taisyklių, kad tik „šuniukui būtų gerai". Net tie mokiniai, kuriems sunku susitvardyti, iš paskutiniųjų stengiasi „dėl šuniukų“. Renginio metu pastebėjau, kad ne tik vaikai, bet ir suaugusieji stengėsi kontroliuoti savo elgesį ir elgtis taip, kad tiktų šunims“.

Ingrida Pajarskaitė taip pat atkreipė dėmesį į kitą svarbų momentą: susitikimai su šunimis suteikia realių, vertingų žinių apie gyvūnus, ir gali apsaugoti vaikus.

 

„Per visą pusdienį mokykloje vykusią programą (pravesti šeši užsiėmimai; penkios klasės dalyvavo viktorinose; visa bendruomenė matė parodomąją programą) įsiminė ir komandos profesionalumas – negaliu nepaminėti žmonių, šios programos vykdytojų – Lietuvos kinologų draugijos Mokymo centro. Žavi jūsų atsidavimas, pozityvumas, atsakingas požiūris“.

Pasibaigus užsiėmimui „Saugus bendravimas su šunimis“, pradinukai skubėjo į specialiai įrengtą fotostudiją.

Kiekvienas vaikas galėjo nusifotografuoti su šunimi ir gavo spalvingą Mokymo centro ir „Royal Canin“ diplomą su savo nuotrauka.

Stebėdama laimingus savo mokinukus, Ic klasės mokytoja Rasa Zabelskienė pasakė: „Jūs pateikėte visai kitokį požiūrį į gyvūnus. Tikiu, kad šitie vaikai niekada neskriaus ir nebijos gyvūnų. Štai mūsų Simona jau pasakė: „Dabar nebebijosiu!“. Vaikai ne tik suprato, ką norėjote pasakyti, bet ir pajuto jūsų didelę meilę bei pagarbą gyvūnams.“

 

Myli šunis? Patinka kinologų veikla? Ieškai, kur atlikti profesinę praktiką arba naudingai praleisti laisvalaikį? Moki piešti? Rašai straipsnius? Užpildyk LKD MC savanorio anketą ir atsiųsk e. paštu savanoriai@kinologija.lt