Prieš paliekant augintinį gyvūnų viešbutyje

2019 Lapkritis 7 d.

 

Dabartiniai gyvūnų viešbučiai, jei palygintume juos su anksčiau Lietuvoje veikusiais, smarkiai skiriasi.

Tai ne tik gyvūnų apgyvendinimas, bet labai dažnai ir visas paslaugų kompleksas – klientams siūloma šunų dresūra, šuniukų grožio procedūros, užimtumo paslaugos. Taip pat prie viešbučių dažnai veikia mažų šuniukų darželiai. Gyvūnų viešbučiai taip pat teikia vadinamųjų dienos centrų, paslaugas.

Ko reikia gyvūnų viešbutyje?

Atsakingai dirbančių viešbučių tinklapiuose paprastai nurodoma, kad šeimininkas pirmiausia turi pasirūpinti šuns ar katės skiepais (šunis verta paskiepyti ir nuo šunidžių kosulio). Taip pat reikia nepamiršti priemonių nuo blusų ir erkių, pasirūpinti, kad augintinis neturėtų vidaus parazitų. Be abejo, į viešbutį atkeliaujantis šuo turi būti sveikas, neagresyvus kitų gyvūnų ir žmonių atžvilgiu, socialus.

Gyvūnas svetimoje vietoje ramiau jaučiasi turėdamas savo įprastą paklotėlė ar guolį, žaislą, mėgstamų skanėstų. Be abejo, atvykdamas į viešbutį jis turi turėti ir įprastą antkaklį, pavadėlį. Jeigu tai ruduo ar žiema, kai tamsusis paros metas labai ilgas, pravers atšvaitai, galbūt reikės ir įprastų šuniui drabužėlių.

Nemažai viešbučių teikia pavėžėjimo paslaugas ir paima gyvūną tiesiai iš šeimininko namų. Panorėjus, netgi galima užsisakyti nuotolinį stebėjimą – vaizdo kameros visą parą „transliuoja“, kaip jaučiasi ir ką viešbutyje veikia augintinis.

Vidinės viešbučio patalpos arba voljerai dažniausia būna suprojektuoti taip, kad gyvūnai matytų aptarnaujantį personalą ir nesijaustų atskirti nuo pasaulio ir žmonių.

Jei gyvūnas sunegaluoja, būtinai informuojami jo šeimininkai arba asmenys, kurių kontaktus turi viešbučio personalas. Prireikus, gyvūnas nuvežamas į veterinarijos kliniką arba veterinarijos gydytojas iškviečiamas į gyvūnų viešbutį.

Įstatymai – gyvūnų pusėje

Gyvūnų viešbučiai turi atitikti gyvūnų gerovės, higienos bei sanitarijos reikalavimus, taip pat jie turi būti įregistruoti LR Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyboje (VMVT) kaip ūkio subjektai.

Naujus reikalavimus gyvūnų augintinių viešbučiams VMVT patvirtino 2016 m. lapkričio 1 dieną.

Reikalavimuose nurodyta, kaip turi būti įrengtos gyvūnų laikymo patalpos bei teritorija, kaip reikia laikyti, prižiūrėti gyvūnus, užtikrinti jų sveikatingumo sąlygas.

Gyvūnų savininkai, prieš palikdami savo augintinius viešbutyje, turėtų įsitikinti, kad teikiantis paslaugas asmuo turi žinių apie gyvūnų priežiūrą, o laikymo vieta veterinarijos tarnybų yra oficialiai patvirtinta ir atitinka gyvūnų gerovės reikalavimus.

Informaciją apie registruotus gyvūnų viešbučius galima pasitikrinti VMVT gyvūnų augintinių viešbučių sąraše.

Guodos Kavaliauskaitės nuotr.