Protų mūšis tarptautinėje šunų parodoje

2022 Gruodis 21 d.

 

Geltonųjų, mėlynųjų, žaliųjų, raudonųjų komandos – Vilniaus Prano Mašioto pradinės mokyklos ketvirtokai visą mėnesį rengėsi „Protų mūšiui“. Viskas prasidėjo dar rudenį, Lietuvos kinologų draugijos Mokymo centrui (LKD MC) ir Vilniaus m. savivaldybės centrinės bibliotekos vaikų bibliotekai „Saulutė“ sutarus organizuoti užsiėmimus „Atsakingo šeimininko akademija vaikams“. Tai naujas Mokymo centro švietimo projektas, išaugęs iš suaugusiųjų „Atsakingo šeimininko akedemijos“, kuri jau ne pirmi metai vyksta visoje Lietuvoje.

„Vaikai labai laukė protų mūšio ir susitikimo su šunimis, – sakė pradinukų mokytoja Jolita Petkevičienė, auginanti toiterjerę Triksę. – Jie mėgsta varžytis, o čia tokia galimybė apie gyvūnus augintinius sužinoti daugiau ir gyvai juos pamatyti. Vaikai vieni kitų klausinėjo: tu turi šunį? ką tu žinai apie šunis? ar daug žinai? mums tavęs reikia komandoje!“.

Mokytoja pasakojo, kad tik keletas vaikų laiko šunis, tačiau gyvūnais domisi visi. Štai Dominika prisibijo šunų, bet daug apie juos žino. Mergaitė  noriai lankė AŠA užsiėmimus, tikėdamasi, jog įveiks savo baimes ir susidraugaus su šunimis.

Vaikai susikaupę atsakinėjo į klausimus apie 5 gyvūnų laisves, šeimininkų atsakomybę, nacionalinę mūsų šalies šunų veislę. Prisiminė, kad 2022 metai yra paskelbti Gyvūnų gerovės metais. Klausimai buvo sudaryti remiantis tuo, ką išgirdo per AŠA užsiėmimus ir ką galėjo žinoti iš bendro išsilavinimo. Tokį švietimo formatą MC komanda išbandė pirmą kartą.

Kol komisija skaičiavo keturių komandų rezultatus, ketvirtokai susitiko su terapiniu šunimi, kavalieriaus karaliaus Karolio spaniele Zea. Kalytės vedlė Veslava Ciotovič – Rul pamokė saugaus elgesio taisyklių su šunimi. Visi kartu žaidė „Šuniukų parašiutą“. Ir Zea, ir vaikai turėjo stengtis, draugiškai bendradarbiauti.

Trečiai ir ketvirtai komandai surinkus vienodą taškų kiekį, buvo užduotas papildomas klausimas. Ką reiškia trumpinys LKD? Vaikai iškart atsakė. O tada – rėmėjų prizai, diplomai, bendra nuotrauka ir ekskursija su gide, LKD Mokymo centro vadove Daiva Kvedariene po šunų parodą. Ekskursija taip pat buvo edukacijos dalis. Visa tai vyko gruodžio 16-ąją Lietuvos kongresų ir parodų centre Litexpo, tarptautinės šunų parodos „Sostinės taurė 2022“ metu.

„Kodėl šunys vedami į parodas. Ką vertina teisėjai. Ką laimi šunys. Kaip išrenkami nugalėtojai. Trumpos ekskursijos metu stengiausi vaikams suprantama kalba paaiškinti svarbiausius dalykus, – sakė D.Kvedarienė. – Žinoma, jie labiausiai norėjo paglostyti šunis, bet įdėmiai klausėsi ir pasakojimų apie veisles. Stebėjosi pamatę, kaip šunys ruošiami prieš ringą“.

Per neformalųjį vaikų švietimą išties galima daug naudingo ir įdomaus nuveikti, todėl Mokymo centro komanda po Naujųjų metų vėl pakvies mažuosius gyvūnų mylėtojus į „Atsakingo šeimininko akedemiją vaikams“.

Entuziastas media nuotr.