Būsimos šventės štrichai

2016 Rugsėjis 23 d.

 

Šunys, triušiai, balandžiai, žirgai... Spalio 8 dieną prie Baltojo tilto Vilniuje bus visko.

Apie būsimą Pasaulinės gyvūnų globos dienos šventę kalbamės su Lietuvos kinologų draugijos projektų vadove Auguste Daukšiene.

Gyvūnų mylėtojų šventė prie Baltojo tilto vyks jau trečią kartą. Ar neišsisėmėt ir dar turit ką pasakyti, parodyti?

Meilės neišsemsi (Šypsosi – Red.). Kasmet būna kažkas naujo, nes norisi judėti į priekį, įtraukti kuo daugiau gyvūnų mylėtojų. Tradiciškai šioje šventėje pirmuoju smuiku „grieš“ šunys. Bet juk kitaip ir negali būti! Su šunimis daug paprasčiau visur nueiti, o ypač dabar, kai žmonės ir aplinka darosi draugiškesnė šunims, sumažėjo draudimų. Ir valdžios institucijos draugiškesnės gyvūnams augintiniams. Mūsų renginį iškilmingai atidarys raitoji policija, dalyvaus muitinės kinologai su tarnybiniais šunimis. Šventę finansuos Lietuvos kinologų draugija (LKD), prizais rūpinasi Royal Canin. O viską organizuoja nedidelė LKD Mokymo centro komanda, kuriai padeda savanoriai, gyvūnų mylėtojai ir entuziastai. Visi kartu sukursime šventę vilniečiams ir jų augintiniams.

Kinologija dažniausia siejama su parodomis ir šunų veisimu. Ar Latvijos, Lenkijos, kitų šalių kinologai organizuoja švietėjiškus renginius?

Kitų šalių kinologų organizacijos labiau remia šunų sportą. Visuomenės švietimui, kitokiems renginiams jie skiria mažiau dėmesio ir lėšų. Tokio pobūdžio šventes, kaip gyvūnų globos dienos minėjimas, dažniausiai organizuoja pavieniai gyvūnų mylėtojų klubai, entuziastai.


Lietuvos kinologų draugijos Mokymo centras organizuoja įvairius neformalius renginius visuomenei – ŠUNS DIENĄ, nemokamas paskaitas „Noriu šuns: mokausi auginti“ ir kitus...

Šunys yra mūsų gyvenimo dalis. Šeimos ir bendruomenės nariai. Žmonėms svarbu ne tik įsigyti augintinį ir sudalyvauti su juo šunų parodoje. Šunų šeimininkai nori labiau pažinti šunis, aktyviai praleisti su jais laisvalaikį. Aišku, įsigydami šunį prisiimame rimtas pareigas. Pareigas pačiam gyvūnui ir visuomenei. Todėl turime auklėti, socializuoti savo šunis. Bet jeigu visa tai gimsta „iš meilės gyvūnams“, tuomet viskas yra įmanoma.

Ar gyvūnų globos šventėje dalyvaus ir tavo augintinis?

Būtinai, juk tai pirmiausia jo, ne mano, šventė. Džo su mano vyru Mariumi dalyvaus konkursuose. Jis valų terjeras - energingas, mėgsta judėti, pats pasirodyti ir į kitus „pažiūrėti“... Šunims bus organizuota daug pramogų, varžybų: RIO SPRINTAS – įkvėptas neseniai vykusių Olimpinių žaidynių, „pedikiūro salonas“, letenų plovimo, bėgimo su augintiniu konkursai, įvairūs pasirodymai.

Kodėl – kinologija?

Esu dėkinga savo tėvams, kad dar vaikystėje atsidūriau kinologų būrelyje. O už meilę šunims ir kinologijos žinias – savo mokytojai, šiaulietei šunų veisėjai, parodų teisėjai Berutai Simėnienei. Iš pradžių tai buvo lyg pramoga su savo šunimi eiti į užsiėmimus ir mokyti jį paklusnumo. Tik vėliau supratau: reikia mokyti ne tik šunį, bet mokytis pačiai! Pasirodydavome parodose, miesto bei mokyklų šventėse. Demonstravome triukus ir net šokome su šunimis. Vadovei, aišku, nebuvo lengva: reikėjo „dresuoti“ ir šunis, ir mus. Tačiau mes gavome daug kinologijos žinių, išmokome disciplinos. Studijas, visai nesusijusias su kinologija, baigiau Vilniaus kolegijoje. Bet šunys mane vis tiek atvedė ten, kur esu dabar. Visada sakau, kad nebūtina gimti kinologu, kad juo taptum, bet kad juo taptum, turi mokytis visą gyvenimą. Tą darau iki šiol.

G.Kavaliauskaitės nuotr.