Rudens gėrybės ir šuns sveikata: kokių pavojų galima išvengti?

2021 Lapkritis 4 d.

 

Kai kurie augalai, o ypač jų kaulavaisiai, yra nuodingi šunims ir gali sukelti ne tik virškinimo sutrikimus, bet ir daug sunkesnius negalavimus. Kokios rudens gėrybės yra pačios pavojingiausios?

Kaštonai ir gilės

Kaštono sėklų paragavusiam šuniui gali prasidėti seilėtekis, pykinimas, sutrikti virškinimas. Gyvūnas gali prarasti apetitą, tapti vangus. Be to, kaštono sėklos yra pakankamai kietos, šuo gali jomis paspringti. Taip pat pavojingos ir ąžuolo gilės. Net vienkartinis „pasivaišinimas“ gilėmis gali sukelti vėmimą, viduriavimą – negalavimai gali būti kraujingi, sukelti mieguistumą. Nuolatinis gilių ėdimas gali išprovokuoti inkstų ar kepenų ligas, o didelis kiekis – žarnyno obstrukciją.

Grybai

Gyvūnui apsinuodijus grybais pasireiškia įvairūs negalavimai (priklauso nuo grybo rūšies), tačiau dažniausiai pastebimi virškinimo sutrikimai, kraujingas tuštinimasis arba vėmimas. Pasireiškia ir neurologiniai simptomai, tokie kaip haliucinacijos ar priepuoliai, inkstų arba kepenų nepakankamumas. Apsinuodijimo stiprumas priklauso nuo suėsto grybo rūšies, tai gali įvykti labai greitai, sakykime, praėjus dešimčiai minučių nuo grybo suvartojimo, arba po keleto dienų ar net savaičių. Jeigu šuo suėdė nepažįstamą, neaiškų grybą, skubiai gabenkite savo augintinį pas veterinarijos gydytoją. Jei įmanoma, nufotografuokite arba pasiimkite grybą, kad galėtumėte jį parodyti gydytojams.

Kaulavaisiai

Šuo gali apsinuodyti prarijęs abrikosų, nektarinų, vyšnių, slyvų, persikų kauliukų. Kauliukuose yra cianogeninių glikozidų, kuriuos enzimai suskaido iki vandenilio cianido. Apsinuodijimo požymiai pasireškia iškart arba šiek tiek vėliau. Iš nasrų gali dribti putos, išsiplėsti akių vyzdžiai, sutrikti kvėpavimas, netgi gali ištikti staigi mirtis. Prarytas visas kauliukas sukelia mažiau negalavimų, tačiau vis tiek sutrinka virškinimas, prasideda virškinamojo trakto obstrukcija.

Rupūžės

Tarp nukritusių medžių lapų smalsus šuo gali aptikti varliagyvių, iš kurių ypač pavojingos rupūžės. Rupūžių odos liaukos išskiria nuodus, kurie yra toksiški joms įkandusiems, paėmusiems į nasrus ar palaižiusiems šunims. Rupūžės yra aktyvesnės šiltesniu paros metu, šunys su jomis dažniau susiduria po lietaus, auštant arba temstant. Rupūžės nuodai suerzina gyvūno burnos gleivinę, sukelia skausmą, seilėtekį. Sunkesniais atvejais pasikeičia šuns elgsena (šuo svirduliuoja, praranda orientaciją, keistai elgiasi), padažnėja kvėpavimas, kinta širdies ritmas, prasideda priepuoliai. Negana to, rupūžės gali apkrėsti jūsų augintinį vidaus parazitais, nes jos minta šliužais ir sraigėmis.

Atliekos atvirose komposto dėžėse

Rudenį daug pilnesnės ir kompostavimo talpyklos, todėl turintys augintinį sodybų šeimininkai turi būti atidesni. Pūvančiose atliekose gausu įvairių toksinų – šių „gėrybių“ paragavęs šuo gali sunkiai apsinuodyti. Pakaks vienos medžiagos, aptinkamos pūvančiuose pieno produktuose, duonoje ar riešutuose, ir ji sukels šuniui ne tik vėmimą ar viduriavimą, bet ir raumenų drebulį, priepuolius, kurie gali trukti keletą dienų. Jeigu savo kieme pūdote maisto atliekas, sugrėbtus lapus ir kita, laikykite visa tai sandarioje, augintiniams neprieinamoje, talpykloje.

Parengė LKD Mokymo centras pagal https://www.thekennelclub.org.uk/health/for-owners/common-canine-poisons/ 

S.M.Photogallery nuotr.