Rūdiškių bibliotekoje – Pasaulinės gyvūnų globos dienos minėjimas

2017 Spalis 4 d.

 

Spalio 4-oji kiekvienais metais primena, kokie yra svarbūs mūsų keturkojai ir sparnuočiai draugai.

Pirmą kartą Pasaulinė gyvūnų diena paskelbta 1931 metais Florencijoje, Italijoje, per tarptautinę gyvūnų globos konferenciją. Diena pasirinkta norint pagerbti šv. Pranciškaus Asyžiečio, visų gyvų Žemės padarų, globėjo, atminimą. Pagrindinė žinia, kurią jis skelbė, - meilė, atlaidumas, tikėjimas ir viltis visoms gyvoms būtybėms.

Pasaulinė  gyvūnų diena minima ir Lietuvoje. Lietuvių gyvenime ir kultūroje gyvūnų pažinimas ir globa visada užėmė svarbią vietą. Kitaip ir negalėjo būti, nes jie – mūsų draugai, pagalbininkai ir šeimos nariai. Jie turi teisę į penkias laisves: laisvę nuo troškulio ir alkio, laisvę nuo nepatogumo, laisvę nuo skausmo, sužalojimų ir ligų, laisvę išreikšti natūralų elgesį bei laisvę nepatirti baimės ir streso.

Spalio 4 dieną ši prasminag ir graži data paminėta Rūdiškių bibliotekoje, į susitikimą su gimnazijos antrokais atvyko Lietuvos kinologų draugijos Mokymo centro projektų vadovė  Augustė Daukšienė, viešųjų ryšių atstovė Aurelija  Staskevičienė ir pagrindinis dienos herojus - valų terjeras Džo – šuo, išlaikęs specialų egzaminą ir gavęs teisę dalyvauti edukaciniuose užsiėmimuose.

Susitikimas prasidėjo nuo pažintinio užsiėmimo „Saugus bendravimas su šunimi“. 

Kaip saugiai pasisveikinti su šunimi, kokie yra šuns poreikiai, kaip jais tinkamai pasirūpinti, kokias pareigas turi šeimininkas ir kas yra šuns gerovė – mažieji bibliotekos lankytojai klausėsi susidomėję ir gana drąsiai atsakinėjo į klausimus.

Po to vaikus džiugino vikruolio Džo triukai, galimybė iš arčiau pabendrauti su šunimi. Kiekvienas vaikaas gavo užsiėmimo pažymėjimą ir atšvaitą, kad artėjant tamsiausiam metų laikui jaustųsi saugiau.

Pirmasis susitikimas pavyko ir tikime, kad vaikai suprato svarbiausią dalyką – gyvūnus reikia globoti, gerbti ir mylėti.

Danguolė Paliulienė, Trakų viešosios bibliotekos Rūdiškių filialo vyr. bibliotekininkė

A.Staskevičienės nuotr.