Šeštadienis: muzikos ir šokio ritmu

2015 Gegužė 17 d.

 

Šeštadienį tarp daugybės atlikėjų Gatvės muzikos dienoje pasirodė ir „muzikalių šunų“ grupė.

Keturių šunų ansamblis, sudarytas iš Rytų Europos aviganio Fofo, Labradoro retriverės Amber ir dviejų auksaspalvių retriverių – Groto ir Rėjos, padedami improvizacijų meistro Sauliaus Petreikio, praeivius stebino muzikos garsais ir šokio judesiais.

„Šunys yra muzikalūs. Šį kartą prireikė mano pagalbos tam muzikalumui atskleisti, bet, manau, jie sugebėtų pasirodyti ir vieni. Iš anksto turėjau įsirašęs šunų skleidžiamų garsų, tokių kaip lojimas ir kaukimas, ir sujungiau juos su įvairiais elektroninės muzikos garsais, kad kūrinius suprastų ne tik šunys, bet ir žmonės. Žinoma, kūrinius dar paįvairino ir gyvas atlikimas, šunys noriai grojo savo mėgstamais instrumentais – cypiančiais žaisliukais. Pasirodymą pagyvino ir šunų šokio judesiai, kurių jie kvietė mokytis ir praeivius“, – apie tai, kaip gimė neįprasti muzikos kūriniai, pasakojo improvizacijų meistras Saulius Petreikis.

Dalis pasirodžiusių šunų pasižymi ne tik „muzikalumu“. Grupės sudėtyje pasirodęs auksaspalvis retriveris yra vienas iš kelių Letuvoje kaniterapijos sertifikatus turinčių šunų, kiti du – auksaspalvė retriverė ir labradoro retriverė – ruošiasi kaniterapijos egzaminui.

Tokie šunys jau trejus metus per kaniterapjos seansus, kuriuose dalyvauja kartu su Lietuvos kinologų draugijos specialistais, padeda Vilniaus SOS kaimo vaikams ugdyti socialinius įgūdžius ir gerina vaikų psichologinę savijautą. Kinologų ir Vilniaus SOS kaimo bendradarbiavimą remia „Mars Lietuva“.

„Mars Lietuva“ korporacinių reikalų vadovas Baltijos šalims Mindaugas Rupšys teigia, kad renginyje dalyvavę žmonės turėjo unikalią galimybę susipažinti su kaniterapijai skirtais šunimis: „Įprastai šių šunų darbo metodai kiek kitokie, o jų darbo rezultatai gerina Vilniaus SOS vaikų kaimo gyventojų kasdienybę. Šiandien Gatvės muzikos dienos dalyviai galėjo pajusti, kokie ypatingi yra kaniterapiniai šunys – jie puikiai skaito žmonių emocijas, siekia bendrauti ir gali padaryti, regis, neįmanomus dalykus.“

Lietuvos kinologų draugijos atstovė ryšiams su visuomene Aurelija Staskevičienė pridūrė, kad kaniterapija vaikams padeda ne tik geriau jaustis, bet ir atrasti savo talentus: „Šiandien renginyje dar kartą patyrėme, kaip šunys puikiai bendrauja su vaikais. Šunims parodžius pavyzdį, vaikai noriai atkartojo judesius. Lygiai taip ir per kaniterapijos užsiėmimus – pasirodžius šunims ir pasiūlius vaikams bendrą veiklą, vaikai atgyja. Į šunį jie visiškai kitaip reaguoja nei į kitus, juos ko nors mokančius, ir nesispyriodami kartoja įvairius dalykus: piešia, mankštinasi, o tokie dalykai lavina vaikų vaizduotę ir ugdo jų gebėjimus.“

Apie kampaniją „Gyvūnų kaspino mėnuo“

Kampanijos metu kviečiama prisidėti prie vaikų ugdymo ir sveikatinimo seansų perkant „Whiskas“ ar „Pedigree“ produktus – 3 proc. nuo kiekvieno nupirkto produkto bus skirti užsiėmimams su gyvūnais SOS vaikų kaime. Šiais metais „Gyvūnų kaspino mėnuo“ kviečia visus dalintis gyvūnų teikiamu džiaugsmu!

Guodos Kavaliauskaitės nuotr.

http://augintinis.lrytas.lt/ivairenybes/gatves-muzikos-dienoje-atlikejais-tapo-ir-sunys.htm?p=1