Studentai klausėsi kinologijos paskaitų

2017 Rugsėjis 19 d.

 

Rugsėjo 18 diena LKD Mokymo centre buvo studentiška – Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Gyvūnų mokslo III kurso studentai klausėsi paskaitų apie kinologiją ir iš arčiau susipažino su Lietuvos kinologų draugijos veikla.

LKD prezidentė Ramunė Kazlauskaitė supažindino studentus su draugijos misija, vizija, struktūra, Tarptautinės kinologų federacijos (FCI) bei Lietuvoje veikiančių šunų mylėtojų klubų veikla.

„Kinologų draugija daugeliui asocijuojasi su šunų veisimo reglamentavimu bei šunų parodomis. Bet tai tik dalis Lietuvos kinologų draugijos veiklos, – pabrėžė R.Kazlauskaitė. – Mums rūpi visuomenės švietimas, gyvūnų gerovė, šunų sveikata. Dažnai manoma, kad šunų parodų reikia tik norint išrinkti standartą atitinkančius šunis. Parodų, kitų kinologinių renginių, o ypač – švietėjiškų kinologinių renginių – reikia, kad galėtume kelti šalies kinologijos lygį, stiprinti gyvūnų gerovę“.

Antrą paskaitą – „LKD Mokymo centras: socialiai atsakinga kinologija“ skaitė MC vadovė Daiva Kvedarienė. Ji pristatė kinologinio švietimo programas. Pradedant užsiėmimais vaikų ugdymo įstaigose, baigiant šunų veisėjų bei teisėjų mokymais. Ypač sėkmingas, visuomenės palankiai priimtas, yra nemokamų paskaitų ciklas „Atsakingo šeimininko akademija“, kuri Vilniaus m. savivaldybėje vėl startuoja nuo spalio 11 dienos.

Paskutinę mokymų dalį – „Žingsniai iki tobulo augintinio: supraskime, pažinkime, ugdykime“ studentams pristatė šunų elgsenos specialistė, dresūros mokyklos „GreatPet” vadovė Ana Menčiūnienė.

„Žmogus dažnai mano, kad šuo savaime užaugs protingas. Jis juk Labradoro retriveris, šios veislės šunys savaime yra protingi ir natūraliai tokie užauga“, – šiuos ir panašius „kinologinius mitus“ griovė A.Menčiūnienė, ypač daug dėmesio savo paskaitoje ji skyrė šuns kūno kalbos pažinimui, šunų streso požymiams aptarti. Toms paslaptims, kurios padaro šuns ir jo šeimininko ryšį stiprų, o bendrą gyvenimą – laimingą.

Trečiakursė Austėja Kriūnaitė kinologijos paskaitų Mokymo centre klausėsi kartu su savo samojedų kalyte Širo: „Galvojau, kad Lietuvos kinologų draugija užsiima tik parodų organizavimu ir dokumentų išdavimu veisliniams šunims. Pasirodo, tai tik dalis jūsų darbų. Sužinojome daug naujo, buvo smagu pabūti „kinologinėje virtuvėje“ ir užduoti rūpimus klausimus“.