Su šunimi – į renginį!

2015 Liepa 21 d.

 

Ar kada nors norėjote pasiimti šunį į šventę, mugę ar kitą renginį, tačiau prisibijojote, kad jo nesuvaldysite? Arba pasiėmėte augintinį į vieną šių renginių ir turėjote greit pasišalinti – negalėjote jo suvaldyti...

Ką turite mokėti ir žinoti, kad patogiai jaustumėtės renginyje, o jūsų šuo nekeltų pavojaus ir netrukdytų aplinkiniams?

Vedžioti šunį žmonių minioje gali būti sudėtinga. Minia jau savaime yra pavojinga – daug įvairaiusių žmonių, kurie gali užkliūti, lipti ant kojų ar paprasčiausiai liestis su šunimi. Be to, aplinkui daugybė visokiauų dirgiklių: kitų šunų, vaikų, kvapų, garsų.

Šie patarimai turėtų sumažinti šuns stresą ir padėti kontroliuoti gyvūną viešame renginyje.

Pradėkite anksti. Kai įsigyjate šuniuką, lankykitės su juo gausybėje vietų, kur daug garsų, šunų ir žmonių. Kuo daugiau šunelis pamatys būdamas mažas, tuo lengviau bus, kai šis paaugs.

Žinokite savo šuns „ribas“. Nesvarbu, jaunas jis ar senas, visada išlieka tikimybė, kad kažko jis nemėgsta ar bijo. Namuose su draugų ir vaikų pagalba galite pamatyti, kokiose situacijose jūsų augintinis sutrinka. Geriau tokias bėdas išsiaiškinti namie.

Kai žinosite problemas, dresūros pagalba jas įveiksite, galiausiai, žinosite, ko vengti viešose vietose.

Venkite per daug stimuliuoti šunį. Jeigu augintinis niekada nebuvo dideliame renginyje, rinkitės mažesnius sambūrius, kur mažiau spūsčių ir trukdžių. Svarbu, kad kiekviena patirtis šuneliui būtų maloni. Užtenka vieno blogo atsitikimo, kad jis pradėtų bijoti susibūrimų.

Laikykite šunį šalia savęs. Blogiausia, ką galite padaryti, tai didelėje minioje vedžiotis šunį su ilgu pavadėliu (Flexi ar pan.) arba visai jį paleisti. Kuo augintinis arčiau jūsų, tuo lengviau kontroliuoti. Tai ne tik dėl šuns saugumo – kas nors gali užkiūti už pavadėlio ir suklupti.

„Greta!“ – nėra nieko geresnio už šią komandą. Šuo, kuris puikiai moka eiti greta, minioje bus lengvai kontroliuojamas, visada laikysis vienoje jūsų pusėje.

Mokykite augintinį sutelkti dėmesį. Prieš žengdamas į renginį šuo po atitinkamos komandos turi mokėti sutelkti dėmesį tik į savo šeimininką.

Būkite ramus, pasitikėkite savimi, stebėkite šunį ir kas vyksta aplink jį. Dažnai matome savininkus, kurie su kažkuo kalba, užkandžiauja, o jų šuo guli už kelių metrų pririštas ilgu pavadėliu arba lenda prie kitų žmonių, pešasi su šunimis, bando nugvelbti kąsniukų.

Visada stebėkite savo augintinį – būkite atsakingi.

http://www.vetvila.lt