ŠUNS DIENĄ kavinės kvies užsukti su augintiniais

2016 Balandis 7 d.

 

Vilniuje ir kituose didžiuosiuose miestuose pastebima nauja tendencija - vis daugiau restoranų, kavinių ar barų įsileidžia klientus su savo šunimis.

Nuo šiol tokios vietos bus žymimos ir specialiais lipdukais ŠUNS DIENA, kad keturkojų šeimininkai žinotų, kur su augintiniu gali gerai praleisti laiką.

Skelbia „Šuns dieną“

Balandžio 24 dieną visoje Lietuvoje skelbiama Šuns diena. Nuo šiol ši diena bus minima kasmet.

Tai pirmasis toks projektas ne tik Lietuvoje, bet ir Baltijos šalyse. Projekto tikslas – atkreipti visuomenės dėmesį į šunis, jų svarbą žmonių gyvenime, pabrėžti gerąsias šunų savybes bei jų prigimtinę teisę būti su žmonėmis. Šiuo projektu siekiame puoselėti gyvūnų gerovę, pabrėžti šeimininkų atsakomybę už savo augintinius, didinti visuomenės toleranciją šunims. Šių metų „Šuns dienos“ akcentas – socialus ir socializuotas miesto šuo – visavertis žmonių bendruomenės narys, turintis atsakingą, jį mylintį šeimininką. Kavinės, restoranai ir barai, prisijungę prie „Šuns dienos“, pakvies lankytojus su augintiniais drauge praleisti laiką savo patalpose.

Lietuvos kinologų draugijos atstovė Aurelija Staskevičienė GRYNAS.lt teigė, kad Lietuvoje vis daugiau barų priima lankytojus su šunimis.

Jos nuomone, tai yra sveikintina iniciatyva ir jau sudarytas sąrašas vietų, kur žmonės gali atsivesti savo šunis. Šis sąrašas bus nuolat pildomas.

Tačiau ji pažymėjo, kad jeigu žmogus išsiruošė į kavinę su šunimi, turi garantuoti už savo augintinį.

„Vilniuje tokių vietų, kur galima užsukti su šunimis, tikrai daugėja. Tačiau mažesniuose Lietuvos miestuose, provincijoje, deja, šuns vieta dažniausia tebėra „prie būdos“. Be abejo, jeigu išsiruošei su šunimi į kavinę, turi šimtu procentų būti garantuotas, kad augintinis netrikdys aplinkinių ramybės, bus draugiškas, lengvai valdomas. Pastaraisiais metais žmonių požiūris į šunis pasidarė daug šiltesnis. Jei tuo abejojate, atlikite paprastą eksperimentą – išeikite su šunimi pasivaikščioti ir stebėkite praeivių veidus. Šypsenų bus daugiau nei surūgusių veidų. Ir šia proga paklauskit savęs: o man, žmogui, kada paskutinį kartą nusišypsojo nepažįstamas žmogus?“ – kalbėjo A. Staskevičienė.

Padėtis gerėja

GRYNAS.lt skaitytojas, dažnai besilankantis kavinėse ar baruose su savo šunimi, papasakojo apie situaciją mieste.

„Pastebiu tokią tendenciją, kad vis daugiau kavinių ar barų įsileidžia žmones su šunimis, vis daugėja tokių vietų. Kai kur, kai ateinu ir paklausiu, ar galima įeiti su šuniu, personalas suglumsta, sako, kad nežino, nes tokių atvejų dar nebuvo, tačiau leidžia užeiti ir po to pradeda priimti tokius klientus. Kai kur šuniui labai draugiškai atnešama vandens“, - pasakojo skaitytojas. Tačiau, pasak pašnekovo, yra ir kita medalio pusė: kai kurios vietos nors ir įsileidžia žmones su augintiniais, sudaro labai blogas sąlygas.

„Vis dėlto yra ir tokių vietų, kurios priima žmones su šunimis, tačiau sudaro tokias sąlygas, kad niekas ten neeis, pavyzdžiui, leidžia atsisėsti į vienintelę vietą prie tualeto, kur smirda ir šalta. Tokios kavinės ar barai neturėtų vadintis draugiškais augintiniams“, - kalbėjo vyras.

Skaitytojo nuomone, netoli šunų sėdintys kavinių ar barų klientai nesipiktina išvydę gyvūną: „Jokio pasipiktinimo iš kitų aplinkinių žmonių baruose ar kavinėse neteko sulaukti, dažniau būna teigiamos reakcijos, kai žmonės šypsosi, kalbina gyvūną. Žinoma, gyvūnas visuomet būna šalia manęs ir aš už jį atsakau.“

Kavinėse ir baruose šunys gali lankytis nuo seno „Špunka Pub“ baro vadovas Haroldas Arėška GRYNAS.lt teigė, kad į jo barą žmonės, nemėgstantys šunų, gali ir neiti.

„Pas mus ir be akcijos tai yra normalu, pas mus visi eina su šunimis. Visi, kas turi šunis, eina su augintiniais. Pas mus kažkaip neskirstoma, ar čia žmogus, ar šuo. Sakyčiau, kad dėl to, jog žmonės atsiveda šunis, kyla nedaugiau problemų nei žmonių santykiuose. Pas mus labai normalūs žmonės eina. Iš tikrųjų pas mus tie, kurie šunų nemėgsta, gali ir neateiti, ne didelė bėda“, - kalbėjo H. Arėška.

Taip pat prie iniciatyvos prisijungusios „Burbulio vyninės“ vadovas Vaidotas Burbulis GRYNAS.lt teigė, kad šunys jų vyninėje galėjo lanktis nuo seno.

„Mes prie to esame prisijungę nuo įsikūrimo. Pas mus galima su augintiniais ateiti. Nebuvo jokio pasipiktinimo per penkerius su puse metų. Žinoma, daugiau žmonių ateina be augintinių, gana retai būna daugiau negu 2 šunys, dar dažniau nei vieno, bet kai jie ateina, jie gerai čia jaučiasi“, - sakė V. Burbulis.

Kavinės, prisijungusios prie projekto „Šuns diena“ balandžio 24 d. „Pietūs su augintiniu“

Puikus „After party“ pasiūlymas: nuo 16.00 val. kavinėje „Mano guru“ (Vilniaus g. 22/1, Vilnius) paskaita „Šuns etiketas draugiškose gyvūnams vietose“. Gyvūnų gerovės iniciatyvų entuziastai laukia jūsų su augintiniais – bus įdomu!

„Šuns diena“, programa.

Skaitykite daugiau: http://www.delfi.lt/grynas/gyvenimas/nauja-strategija-barai-ir-kavines-atvere-duris-keturkojams.d?id=70911610.

https://www.facebook.com/sunsdiena/?fref=ts

G.Kavaliauskaitės nuotr.