Šuns pasirinkimas: pirmoji AŠA paskaita

2017 Spalis 13 d.

 

„Ne  mažas šuniukas renkasi ir sprendžia, kad nori būti su jumis, o jūs renkatės šunį. Ne savaitei ar mėnesiui, o dešimčiai ar daugiau metų. Visam šuns gyvenimuiׅ“, – spalio 11 dieną vykusioje paskaitoje kalbėjo lektorė Aistė Matiukaitė, čekoslovakų vilkšunių veisėja, šunų parodų asistentė.

Lektorė kalbėjo apie klaidingus ir teisingus augintinio pasirinkimus, griovė vis dar pasitaikančius mitus (kalytės yra ramesnės, neveisliniai šunys yra sveikesni) ir vis pabrėžė gyvūnų augintojų atsakomybę.

„Taip, šuns pasirinkimas reiškia atsakomybę, todėl jau antri metai svarstome, kokį šunį įsigyti, – sakė su devynerių metų sūnumi Mariumi į paskaitas užsiregistravusi vilnietė Jurgita. – Nusprendėme išklausyti visą paskaitų ciklą, įgyti daugiau teorinių žinių. Šeimoje yra šunų kailiui alergiškas žmogus, norime daugiau sužinoti, kokie šunys nesukelia alergijos, tariamės visa šeima ir galbūt rinksimės pudelį“.

Bemaž 50 klausytojų susidomėję klausėsi apie šuns pasirinkimą. Ir  nors kai kurie jau yra įsigiję šunį, tačiau sakė, jog tai gera proga pasitikrinti savo pasirinkimą.

„Norime, kad Lietuvos kinologų draugijos Mokymo centro šūkis „Kurkime gyvūnus mylinčią šalį“, kaip kartais pasitaiko, neliktų vien popierinis šūkis, – apie paskaitų ciklą kalbėjo LKD projektų vadovė Augustė Daukšienė. – Viskas prasidėjo nuo savivaldybės ir Lietuvos kinologų draugijos žodinio susitarimo rengti nemokamas paskaitas visuomenei. O šiemet prie mūsų projekto prisijungė dar dvi institucijos – Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba bei Smulkiųjų gyvūnų veterinarijos gydytojų asociacija. Džiaugiamės tokiu bendradarbiavimu, tai rodo augantį pasitikėjimą mūsų projektu“.

Paskelbus išankstinę elektroninę registraciją į „Atsakingo šeimininko akademiją“ (AŠA), per dvi dienas į penkių paskaitų ciklą užsiregistravo daugiau kaip 60 klausytojų.

Norinčiųjų buvo daugiau, bet Vilniaus  Jaunimo informacijos centro salė tik tiek tesutalpina.

Mokymų organizatoriai pažadėjo, kad paskaitų ciklas bus kartojamas pavasarį.

Smagu, kad šis visuomeninės organizacijos – Lietuvos kinologų draugijos, valstybinių institucijų bei visuomenės bendradarbiavimas sulaukė gerų atsiliepimų, planuojama, kad Akademijos „filialai“ atsiras ir kituose Lietuvos miestuose.

Tai dar kartą patvirtina tiesą, kad ne baudos, vienkartinės triukšmingos akcijos, o švietimas gali pagerinti gyvūnų augintinių padėtį, didinti visuomenės atsakomybę.

Paskaitas remia didžiausias gyvūnų prekių parduotuvių tinklas Lietuvoje „Kika“.

Agatos Mulerovaitės nuotr.