Šunų veisėjai lanko mokymus

2014 Spalis 20 d.

 

Spalio 17 d. į LKD Mokymo centrą pasiklausyti paskaitos apie šunų veisimą rinkosi kinologai, planuojantys arba jau veisiantys šuniukus.

Paskaitos lektorė veterinarijos gydytoja Vaida Valašimaitė klausytojams papasakojo apie kalių lytinį ciklą, kergimą, šuniavimąsi, visos vados bei kalytės priežiūrą ir pirmąsias šuniukų gyvenimo dienas.

Veterinarijos gydytoja pabrėžė poruojamų šunų sveikatos, geros priežiūros, tinkamos fizinės kondicijos svarbą, nes tik sveiki gyvūnai gali susilaukti sveikų palikuonių.

Buvo aptartos dažniausiai pasitaikančios paveldimosios ligos. Atkreiptas dėmesys, kad atsakingas veisėjas visuomet turi paisyti gyvūnų gerovės ir laikytis LKD šunų veisimo nuostatų.

Taip pat aptartos kalių rujos ypatybės, tinkamų dienų parinkimas kergti bei dirbtinio gyvūnų apvaisinimo galimybės.

Kiek trunka nėštumas, kokios pasitaiko nėštumo komplikacijos, kokia turi būti šuningos kalės priežiūra (galimi ar ne fiziniai krūviai, tinkamiausias maistas, kalės pratinimas prie būsimos lizdo vietos ir pan.) – specialistė šiems aspektams taip pat skyrė nemažai dėmesio.

Klausytojams buvo paaiškinta, kaip artėjant šuniavimuisi keičiasi kalės elgesys, kokia būna kūno temperatūra, išskyros ir kt. svarbūs momentai, rodantys artėjantį šuniavimąsi.

Kaip priimti šuniukus, kokie požymiai rodo naujagimių gyvybingumą arba ne, kas svarbiausia pirmosiomis valandomis po gimdymo – šiuos ir kitus klausimus su klausytojais išsamiai aptarė veterinarijos gydytoja V. Valašimaitė.

Seminaras buvo įskaitinis LKD veislyno statusui tvirtinti.

Kitas seminaras – jau spalio 25 d., šeštadienį, 11.00 val.

Maloniai kviečiame registruotis iš anksto e.paštu!