Šunys dovanojo šypsenas ir gerą nuotaiką

2015 Spalis 11 d.

 

Drąsiai jaustis tarp kitų. Džiaugtis savo ir draugų pasiekimais. Kartu su visais mokytis naujų dalykų. Visa tai labai svarbu kiekvienam žmogui, o ypač – vaikystėje.

Kad tai svarbu ir Vilniaus „Genio“ pradinėje mokykloje, galėjome įsitikinti Pasaulinės psichikos sveikatos dienos šventėje. Tą dieną mažųjų „geniukų“ laukė daug netikėtumų. Spalio 9-ąją į sostinės Žvėryno rajone įsikūrusią mokyklą rinkosi ne tik pradinukai bei mokytojai, bet ir keturkojai svečiai...

Pasaulinės psichikos sveikatos dienos scenarijus buvo iš anksto suderintas. Vaikų tėveliai pasirašė sutikimus, buvo gautas VMVT leidimas – Lietuvos kinologų draugijos Mokymo centro komanda, kaip įprasta, laikėsi taisyklių. Išimtis buvo nebent ta, kad renginys vyko kartu su „Royal Canin Lietuva“ atstovais.

„Nei į vaikų ugdymo, nei į kitas įstaigas nesivedame „šiaip šunų“, – prieš renginį sakė LKD Mokymo centro vadovė Daiva Kvedarienė. – Specialių mokymų nebaigę, testų nelaikę šunys, atitinkamų saugiklių neturinčios veiklos su šunimis mums yra nepriimtinos, nes tai gali pažeisti ne tik vaikų, bet ir gyvūnų gerovę“.

Ir vis dėlto tą dieną taisyklėms buvo nusižengta: mokyklos kieme sukiojosi vienas „nesertifikuotas“ šuo – persirengėlis Ernis. Jis pasitiko vaikus su specialiai šiai dienai atspausdintais knygų skirtukais. Nuo septintos valandos ryto laukė dar mieguistų pradinukų ir jų tėvelių. Šuns kostiumą vilkintis Ernis darbavosi ne veltui.

Diena prasidėjo smagiai ir netrukus prie Mokymo centro savanorių pagaminto „Jausmų termometro“ išsirikiavo eilutė, visi norėjo pažymėti savo nuotaiką. Ir ką gi, termometre švietė tik geltona – saulės ir puikios nuotaikos – spalva.

Nuskambėjus skambučiui, į klases žengė keturkojai „mokytojai“. Pamokas apie saugų bendravimą su šunimis vedė ir patyrę tokių užsiėmimų vedėjai, ir praktikantai. Užsiėmimuose dalyvavo keturi testus išlaikę šunys: Rėja, Grotas, Amber ir Lokis. Šunų vedlės taip pat yra išklausiusios specialų kursą, turi kaniterapijos asistenčių sertifikatus. Šiuo metu siekia kaniterapeutų kvalifikacijos.

„Praėjusią vasarą maišiau maišiau tešlą – lankiau kaniterapijos kursus Vilniuje, o šiandien iškepiau pirmąjį blyną, vedžiau pirmokėliams užsiėmimą „Saugus elgesys su šunimi“. Neprisvilo. Valgomas. Vaikams patiko, o man – labai!“ – po pamokos džiaugėsi mokyklos logopedė Inesa Ežerskytė - Purenok. Tai buvo pirmoji jos pamoka kartu su šunimi. Neįprastas išbandymas. Tuo pačiu – įskaitinis kaniterapijos praktikos užsiėmimas.

O pertraukų metu mokyklos sode klegėjo „Royal Canin“ viktorinų dalyviai. Klausimų būta pačių įvairiausių, dalis jų buvo iš to, ką vaikai išgirdo ir įsiminė ką tik vykusiose pamokose su šunimis. Prizų gavo ne vien laimėtojai...

Po pamokų visi rinkosi į šiauliečio Alfonso Dauskurdžio dresūros mokyklos „Laukinė orchidėja“ pasirodymą ir sulaikę kvėpavimą stebėjo belgų aviganio Rakšties triukus.

Mažieji šventės dalyviai turbūt neatsimins sudėtingo šventės pavadinimo – Psichikos sveikatos diena, tačiau tikrai atsimins, ko mokė Grotas arba Lokis, kaip darė mankštą Amber, kokius triukus rodė Rakštis.

O jeigu pamirštų, atsiminimui kiekvienas mokinukas parsinešė pažymėjimą su savo nuotrauka, mokykloje tą dieną veikė profesionali fotostudija. Kai kurie vaikai tądien pirmą kartą savo gyvenime (!) fotografavosi apsikabinę šunį.

G.Kavaliauskaitės nuotr.