Prasidėjo parengiamieji kursai šunims ir jų vedliams

2015 Vasaris 11 d.

 

„Mokymai prasidėjo sėkmingai. Manau, kad „kursantams“ Vilniuje ir Kaune startas taip pat patiko, – po vasario 2 ir 8 d. prasidėjusių šunų mokymų pasakojo šunų elgsenos specialistė, kaniterapijos asistentė Irina Venislovienė. – Šunys draugiški, neblogai paruošti, jų vedliai dirba su entuziazmu, stengiasi“.

Pirmuosiuose užsiėmimuose I.Venislovienė akcentavo: „Šuo gali būti labai draugiškas, lengvai valdomas ir mielas, tačiau tai nereiškia, kad jis tinka edukaciniams bei kaniterapijos užsiėmimams, – sako šunų elgsenos specialistė kaunietė Irina Venislovienė. – Šuns pasirinkimas, ankstyvoji socializacija, parengimas, teisės dalyvauti edukaciniuose bei kituose, su kaniterapija susijusiuose, užsiėmimuose įgijimas, yra ilgas, daug žinių bei pastangų reikalaujantis procesas“.

Trenerės manymu, iš šuns vedlio, kuris planuoja užsiimti edukaciniais užsiėmimais arba kaniterapija, turi būti reikalaujama ne tik kinologijos žinių, atitinkamos patirties, bet ir specifinių įgūdžių, zoopsichologijos išmanymo, specifinių dalykų, susijusių su šunų parengimu terapijai.

Šuns vedlys, šuo, kaniterapijos ir kiti specialistai ateityje dirbs su reabilituojamaisiais, todėl reabilitacijos metodika ir pasirenkamos priemonės turi būti nepriekaištingos – parengiamuosius kursus baigę šunys laikys egzaminą (testą), kurį pagal kaniterapijos kanonus gali priimti tik kaniterapijos specialistai. Lietuvoje kol kas tokių specialistų nėra, todėl jie bus kviečiami iš užsienio.

Parengiamieji kursai truks 2 mėnesius (16 užsiėmimų), grupėje mokosi ne daugiau kaip 8 šunys.

Prieš prasidedant mokymams buvo numatyta pirminio šunų parengimo programa.

Ją sudaro terapinių šunų atrankos, parengimo ir testavimo principai; pirminis testavimas (prieš prasidedant mokymams); praktiniai užsiėmimai su šunimis; pirminis testavimas ir šunų parengimas būsimam egzaminui: paklusnumo pagrindai; specialusis terapinių šunų parengimas; užsiėmimai naudojant įvairius daiktus; šuns atpalaidavimo, jėgų atgavimo metodika; saugumo reikalavimai dirbant.

Pirminę šunų mokymų programą adaptavo Kaniterapijos asociacija ir jos partnerė – Lenkijos kaniterapeutų sąjunga. Kursų programai pritarė Lietuvos kinologų draugija.

Irinos Venislovienės nuotr.