Šuo: žvilgsnis iš arčiau

2015 Lapkritis 20 d.

 

Ar gali bibliotekoje svečiuotis šunys? Gali, jeigu vyksta renginys su šunimis ir jeigu susirenka draugiška šunims bendruomenė ir draugiški šunys. Tokia bendruomenė lapkričio 19 dieną rinkosi į Trakų viešąją biblioteką, kur vyko nemokama paskaita – susitikimas „ŠUO: žvilgsnis iš arčiau“.

„Plečiame švietėjišką veiklą ir ieškome galimybių ne tik praturtinti bendruomenės nūdieną, bet ir šviesti gyventojus apie atsakingą šunų auginimą bei jūsų veiklą“, – spalio mėnesį mums parašė bibliotekos darbuotoja Gintarė Tamašauskaitė. Buvo malonu išgirsti, kad LKD Mokymo centras bei Kaniterapijos asociacija patraukė trakiškių dėmesį savo atsakinga veikla.

„Siūlome ne tik draugišką bendradarbiavimą, bet galbūt ir būsimus savanorius, ateities kinologus“, – elektroninėje žinutėje rašė renginio iniciatorė G. Tamašauskaitė.

Trakų bibliotekoje renginiai visuomenei gana dažni, bet „šuniškas“ renginys čia vyko pirmą kartą, o jame dalyvavusių žmonių amžius buvo 10-80 metų. Ką gi, meilė šunims nepaiso amžiaus...

Į klausimą, ką jai pačiai reiškia šunys, G. Tamašauskaitė atsakė: „Nesinori kartoti banalios frazės, kad šuo yra geriausias žmogaus draugas, nes man šuo – gyvybė, antroji žmogaus pusė“.

Susitikimo pradžioje LKD Mokymo centro darbuotoja Augustė Šedytė kalbėjo: „Šunys turbūt  neįprasčiausi bibliotekos „skaitytojai“, bet juk viskas įmanoma ir viskas natūralu. O jeigu jie čia apsilankė, bus proga paneigti kai kuriuos šuniškus mitus. Sužinosite, kaip pasaulį suvokia žmogus, o kaip – šuo; kaip nesuklysti, renkantis augintinį; kodėl geriau rinktis veislinį šunį; vilkas ir šuo: kas tarp jų bendra?“

Šuniškus mitus bibliotekoje griovė du šunys – Goja ir Džo. Linksmi triukai ir draugiškas šunų elgesys sužavėjo visus.