Sveikatos ugdymo diena kartu su augintiniais

2018 Vasaris 7 d.

 

„Edukaciniuose užsiėmimuose su šunimis vaikai visada patiria džiugių emocijų, tačiau be viso to siekiame, kad jie išsineštų naujų žinių apie gyvūnus augintinius, kad įgytų naujos patirties“,– apie vasario 7 dieną Kaune vykusius edukacinius užsiėmimus „Bendravimas su gyvūnu – sveikatai ir saugumui“ kalbėjo Lietuvos kinologų draugijos Mokymo centro vadovė Daiva Kvedarienė.

Šie užsiėmimai buvo sudėtinė Lietuvos sveikatos mokslų universiteto gimnazijoje kasmet vykstančios Sveikatos ugdymo dienos dalis.

Dvi septintokų klasės, su kurioms susitiko specialius egzaminus išlaikę ir galintys bendrauti su vaikais šunys – auksaspalvė retriverė Rėja ir Labradoro retriverė Amber (šuns vedlė Karina Granat) – ne tik bendravo su vaikais, bet padėjo užsiėmimus vedusioms Daivai Kvedarienei ir Guodai Kavaliauskaitei „išaiškinti“ vaikams, kodėl keičiasi žmogaus emocinė bei fizinė savijauta, kai jis bendrauja su šunimis. Kodėl šalia šuns žmogus jaučiasi kitaip, nei būdamas vienas. Kokie pokyčiai tuo metu vyksta žmogaus organizme.

Susiskirstę grupėmis po 4 ar 5, septintokai atliko nesudėtingas, bet įdomias užduotis: gavo lapelius su išvardytais faktais apie šunis ir turėjo juos paneigti arba patvirtinti. Gavę sentencijas apie šunis – paaiškinti jų prasmę (dauguma sentencijų buvo apie žmogaus atsakomybę bei pareigas gyvūnui).

Pasak septintokų auklėtojos Aurelijos Vaičaitienės, užsiėmimas buvo įdomus, informatyvus, „patyriminis“. Auklėtoja prisipažino taip pat sužinojusi nemažai naujų dalykų apie šunis ir atkreipė dėmesį, kad gyvūnų augintinių tema jų gimnazijoje nesvetima: praėjusį rudenį mokiniai ruošė prezentacijas apie savo augintinius, dalijosi savo patirtimi.

„Kai pamokoje yra šuo, visiems smagu, – sakė Pijus Šapnagis. – Man išvis buvo naudinga daugiau sužinoti apie šunis, nes auginu Berno zenenhundų patiną Bernį. Jis dar jaunas, jam greit bus vieneri. Mokau jį įvairių dalykų. Tai mano šuo, todėl aš už jį atsakau“.

Užsiėmimų metu taip pat nebuvo pamiršta šunų gerovės tema, primintos saugaus bendravimo su šunimis taisyklės, akcentuoti šuns pojūčiai.

Sutilpti į 45 minutes, kaip visada, buvo sunku, bet tikimės, kad Rėja ir Amber iš Vilniaus į Kauną važiavo ne veltui.

2018 02 07